Nadbiskupovo pismo povodom početka školske godine 2012./2013.

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić uputio je poruku u povodu početka školske godine župnim uredima i katehetama. On želi da se u nedjelju, 9. rujna 2012., najavi da će zaziv Duha Svetoga za početak katehetske godine biti u nedjelju, 16. rujna 2012. kada se može čitati ili prepričati ova poruka za školsku 2012-2013. Neka se tom prigodom obznani i raspored župnog vjeronauka.

 

Nadbiskupovo pismo uz početak školske godine 2012/2013.

 

Svim župnim uredima i katehetama

1. U tjednu kada započinje rad u školama crkveni kalendar navodi nekoliko svetaca koje će se liturgijski obilježiti: papa Grgur Veliki, prorok Mojsije i Zaharija, blažena Majka Terezija, sveti Marko Križevčanin, te Mala Gospa. Učinilo mi se prigodnim reći dvije riječi o papi Grguru Velikom (540.-604.), svecu kojeg spominjemo upravo na dan početka školske godine. On je, naime, poznat i kao crkveni naučitelj koji je u teškim i složenim okolnostima kao dobar otac vodio brigu o Crkvi.

Iako su bile teške okolnosti u kojima je živio i djelovao, on je svojom svetošću, revnošću i izvanrednim talentima kroz 14 godina pontifikata pribavio silan ugled Petrovoj Stolici. Udario je temelje odnosima s državnim vlastima, radio na obraćenju nekršćanskih dijelova Europe, te bio izvrstan učitelj klera i naroda. Aktivno se uključio u socijalne djelatnosti i pomagao potrebnima, plaćao otkupninu za one koji su pali u zarobljeništvo, te nastojao svim silama da među ljudima vlada primirje i mir. Smatrao je da kršćanin mora ostvarivati skladnu integraciju između riječi i djela, misli i molitve, te predanosti dužnostima vlastitoga staleža. Bio je uvjeren kako je to sklad po kojem ‘božansko silazi u čovjeka, a čovjek se uzdiže do Boga’. Njegovi brojni i dragocjeni naputci, koje nam je ostavio u pisanom obliku, pokazuju koliko mu je bilo stalo do cjelovitog odgoja čovjeka, do sklada u njemu i oko njega; te posebice koliko mu je bilo stalo do čovjekove duše. Brigu o duši nazivao je ‘umijećem nad umijećima’ (ars artium).

2. I u ovom našem vremenu, kao i u Grgurovom, nije lako odgajati i stvarati skladnu integraciju. Puno je, naime, nepovoljnih okolnosti koje odgojiteljima ne idu na ruku. Previše je agresivnog i rušilačkog naboja, a premalo skladnog duha i konstruktivnih graditelja. Nije također teško uočiti da su neke moralne i opće ljudske vrjednote ‘stavljene u stranu’, ili ih se dovodi u pitanje. A demokracija kao okvir slobodnog djelovanja, gdje se može govoriti, raditi i graditi, nažalost, ponekad poprima oblike anarhije, nereda i nezdravih odnosa. Tržišna ponuda različitih ideja i nazora stvara često mentalitet prema kojem je ‘sve što se nudi jednako dobro i vrijedno’. A znamo kako nije tako. Ima, naime, u životu stvari bez kojih čovjek ne može živjeti, kao napr. voda, zrak, hrana, dom, sloboda i dr. No, isto tako ima dosta stvari koje čovjeka opterećuju, ili pak nanose štetu njegovom moralnom, psihičkom i fizičkom zdravlju, kao napr. alkohol, droga, pretjerana buka, loši primjeri, sablazan i nemoral.

Hoće li roditelji i odgojitelji našega doba slijediti Grgura Velikoga pa svojoj djeci objašnjavati kako je važno imati sklad duše i tijela, vjere i kulture, prošlosti i sadašnjosti?! Znaju li današnji očevi i majke dogovoriti se pa odrediti vrijeme kada će se kao obitelj naći zajedno, poći skupa na šetnju ili hodočašće, sjesti i porazgovarati o važnim pitanjima?! Jer, otac i majka prvi su i glavni odgojitelji. Uz njihovu pomoć djeca stječu prve spoznaje i temeljne krjeposti. Na početku školske godine potičem roditelje neka se aktivnije uključe u rad škole, te s nastavnicima i odgojiteljima dijele brigu i radost odgoja svoje djeca. Neka se raduju njihovim uspjesima i suosjećaju s njima kada se nađu u problemima. Posebice pak neka ne zaborave onu brigu oko njihove duše, koju je Grgur nazivao ‘umijećem nad umijećima’. A ono se može ostvariti samo ako ga prati iskrena, odana, osobna i zajednička molitva. Dragi roditelji! Molite za svoju djecu i molite skupa s njima. Sudjelujte zajedno na nedjeljnoj misi i potičite ih na dobra djela sa svom strpljivošću i blagošću. I Bog će blagosloviti vaš trud i nastojanje.

3. Cijenjeni učitelji, vjeroučitelji i odgojitelji. Vašoj brizi i odgovornosti povjerava se mladost koja je nada i budućnost ovoga kraja i naroda. Dok vam zahvaljujem na vašem odgojno-obrazovnom radu, potičem vas, surađujte s roditeljima vaših učenika. Nezamjenjiva je vaša uloga kako u procesu rasta mladih naraštaja, tako i u njihovoj odgovornosti za budućnost zemlje. Crkva neumorno ističe važnost odgoja i obrazovanja i podržava vaše odgojne programe i zadatke. Ne zaboravljajte, međutim, da će vas djeca rado slušati kada osjete da vjerujete u vrjednote o kojima ih poučavate. Vi ste njima uzori i presudni čimbenik za njihove stavove i uvjerenja. Vi ste zapravo nezamjenjiva škola života. Jer, učenici uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi roditelji i učitelji vjeruju i cijene.

Vi, dragi vjeroučitelji, koji mojim mandatom zastupate Crkvu u zbornici i u učionici, zahvalite Bogu za milost što možete govoriti i svjedočiti o silnim djelima koje je Bog izveo u povijesti svoga naroda. Budite dostojni toga poziva i surađujte s roditeljima vaših učenika u traganju za smislom života. Otvorite im vrata svoga srca. Osluškujte njihova pitanja. I, nadasve, volite svoj posao i svoje đake. Neka vam kao poticaj posluže Pavlove riječi ohrabrenja koje je napisao svom dragom učeniku Timoteju: ‘Propovijedaj i uvjeravaj sa svom strpljivošću i poukom; raspiruj milosni dar Božji i izvrši djelo blagovjesničko..’ (2 Tim 4, 2-5). Neka vas u odgovornom poslu prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije.

Svima pozdrav i blagoslov od Gospodina,

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 29. kolovoza 2012.

Updated: 12/02/2015 — 21:10
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme