ODRŽAN 36. KATEHETSKI DAN ZADARSKE NADBISKUPIJE

 

U srijedu 5. rujna 2012. u Zadarskoj nadbiskupiji održan je 36. Katehetski dan na temu: „Godina vjere – novi poticaji za novu evangelizaciju“. Prvi dio svečanog programa održao se u crkvi Uznesenja BDM na Belafuži gdje je koncelebriranu sv. Misu, u zajedništvu mnogobrojnih svećenika i vjeroučitelja, predvodio zadarski nadbiskup mons. dr. Želimir Puljić.

Nadbiskup je u svojoj homiliji, pred okupljenim mnoštvom vjeroučiteljica, vjeroučitelja i kateheta koji rade na području Zadarske nadbiskupije, naglasio kako „pastoralna i katehetska služba daju poticaj za osobno posvećenje, a duhovni napredak pridonosi kvaliteti pastoralnog i katehetskog djelovanja. Nepojmljiva je – rekao je – svećenička i katehetska duhovnost koja ne bi vodila računa o službi, i nezamisliva je svećenička i katehetska služba koja ne bi vodila brigu o duhovnosti. Duhovnost se utjelovljuje u službi, a služba postaje sastavnim i bitnim dijelom duhovnosti. Vršenjem svoje službe ostvarujemo svoje posvećenje. A, posvećenjem usred apostolata i po apostolatu ispunjavamo svoje pastoralno poslanje. Ideal dobrog i izvrsnog misnika i katehete, učitelja vjere, često je nedostižan, no i oni koji govore i oni koji slušaju su učenici u školi jedinog Učitelja. Pitanjem „znamo li poput Isusa tražiti samotna mjesta gdje ćemo lakše čuti Božji govor koji će nam pomoći da kao učitelji vjere u datim okolnostima pružimo odgovoran odgovor, svojim naučavanjem i ponašanjem, riječju i znanjem, svojim stavom i djelom?“ sve je prisutne potaknuo na razmišljanje i propitivanje. Na kraju misnog slavlja uslijedila je i dodjela kanonskih mandata za rad u školi.

Na početku drugog radnog dijela susreta, koji je  održan u župnoj dvorani, nazočnima su se najprije obratili mr. don  Gašpara Dodića, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije i nadbiskup mons. Puljić. Potom je uslijedilo predavanje s temom:  “Godina vjere – novi poticaji  za novu evangelizaciju”  kojega je održao dr. Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke  biskupije. U uvodnoj riječi toga radnog dijela nadbiskup je podsjetio na misao duhovnih pisaca da su katehete i teolozi ljudi koji prvenstveno govore s Bogom, a ne o Bogu. “Dobro je imati u vidu tu distinkciju – naglasio je – osobito danas kada se definiciju teologije svodi, uglavnom, na frazu znanosti koja nas uči o Bogu.“  U svezi s tim je istaknuo i misao askete i monaha Evagrije Pontika iz 4. st: „Ako si teolog, zaista ćeš moliti; a ako moliš, uistinu si teolog“.

Nakon iscrpnog izlaganja, rada u skupinama i izvješća o radu u radionicama uslijedila je rasprava. Mr. don  Gašpar Dodić je istaknuo važnost Godine vjere upućujući na potrebu razmišljanja o tome te potrebu ponovnog otkrivanja ovoga dara. Govoreći o evangelizaciji naglasio je kako je njezin temelj navještaj Evanđelja po pismima Novoga zavjeta. Evangelizacija  danas traži muškarce i žene  koji mogu biti aktivna i kontemplativna prisutnost te istovremeno – odzvanjajući  proročki glas u svijetu. Djelotvorna vjera, nada i ljubav su putovi života vjeroučitelja kako u osobnom životu tako i na području stvaranja mentaliteta  kršćanske zrelosti kod djece i mladih, koje odgajaju putem  kateheza – zaključio je don Gašpar.

Na kraju skupa otac Nadbiskup se još jednom obratio nazočnima te naglasio kako je u promicanju nove evangelizacije izuzetno važno „sentire cum eclesia, sentire in ecclesia i sentire ecclesiam“. Zahvaljujući predstojniku Katehetskog ureda na uloženom trudu u organizaciji skupa poručio je kako su vjeroučitelji osobe koje su pozvane govoriti s  Bogom i neprestano moliti, a to podrazumijeva kontemplaciju, sudjelovanje na sv. Misi, molitvu na koljenima, plodnost u naviještanju i brigu za čovjeka.

Susret je završio najavom događanja u Nadbiskupiji u novoj pastoralnoj  godini 2012./2013.

 

Updated: 12/02/2015 — 19:54
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme