Nadbiskupovo pismo na početku 2019./2020.šk.god.

Zahvalno sjećanje na proslavu „Branimirove godine“ (1979.)

Župnim uredima i katehetama

1. Na početku nove školske godine obraćam vam se, draga djeco i mladi, ravnatelji, učitelji i odgojitelji s dobrim željama neka vam bude ugodan povratak u prostorije škola i odgojnih zavoda. Tamo, naime, provodite veći dio dana gdje se trudite učiti i usvajati nova znanja koja vam prenose vaši profesori i odgojitelji koji vas poučavaju. Neka rad i zauzetost oko stjecanja znanja i školskih vještina bude nazočno u razredima, učionicama i kabinetima. A duh prijateljstva, bratske sloge i zajedništva neka cvjeta među vama, u vašim obiteljima, u župama i odgojno obrazovnim ustanovama.

Ovim pismom htio bih vas podsjetiti, dragi učenici, na veliku proslavu „Branimirove godine“ koja je prije 40 godina obilježena u Rimu i u Ninu (1979.). Tada smo u susretu s Papom Ivanom Pavlom II. u Vatikanu, 30. travnja 1979., prisjetili se pisama koje je papa Ivan VIII. uputio 879. hrvatskom knezu Branimiru, biskupu Teodoziju i puku hrvatskom. Još nikada naši ljudi nisu čuli tako snažno vrjednovanje svoje narodne i crkvene povijesti. Sveti Ivan Pavao II. blagoslivljao je Hrvatima sve što im je drago i sveto. A govorio je od srca i razgovjetno, na hrvatskom jeziku.

2. U ime nazočnih hodočasnika obratio se kardinal Franjo Kuharić i rekao: „Sveti Oče! Pred Vama je hodočašće katolika Hrvata prvi put u Vašem pontifikatu. Težak je bio naš povijesni put kroz stoljeća. U obrani svoje vjere i svoga postojanja isplakali smo mnoge suze i platili skupu cijenu krvi. Sačuvali smo vjernost i odanost sv. Petru i njegovim nasljednicima. Molimo Vas zazovite Božji blagoslov na nas, na našu Crkvu i naš narod, na dragu zemlju našu. I učvrstite nas apostolskim blagoslovom“.

Uslijedio je govor pape Ivana Pavla II. na hrvatskom jeziku: „Dragi moji Hrvati! Raširenih ruku vas grlimo i očinskom ljubavlju primamo ovdje na grobu svetoga Petra, prigodom značajne obljetnice vjernosti Hrvata Svetoj Stolici. Ovo je spomen vaših pradje­dova, vaših kršćanskih knezova i kraljeva, vaših biskupa i svećenika, vašega starohrvatskog liturgijskog jezika, vaših divnih crka­va, i na poseban način vaših svetišta u čast Majke Božje. No, danas se na osobit način sjećamo onih veza Hrvatske sa Svetom Stolicom koje su tako jasno došle do izražaja u pismima pape Ivana VIII. knezu Branimiru, hrvatskom kleru i narodu, te biskupu Teodoziju. Bilo je to točno pred jedanaest stoljeća.

3. I dok danas podižemo ruke da blagoslovimo vas prisutne, i cio vaš narod i cijelu zemlju vašu, molimo Gospodina da čuva vašu vjeru. Blagoslov zazivamo na braću biskupe, na svećenike, redovnike i redovnice, na sve vas ovdje nazočne i molimo vas: Budite vjerni Bogu i svetom Petru, gajite dobri obiteljski duh, poštivajte život, odgajajte brojnu djecu i sačuvajte dobri običaj obiteljske molitve. Kao nekoć papa Ivan VIII. tako se i ja danas radujem vašoj vjeri, vašoj ljubavi, vašoj vjernosti Isusu Kristu i Njegovoj Crkvi. Papa vas voli. Papa vas grli i prima. Papa vas blagoslivlja!“. Kako su bile divne i poticajne ove riječi Ivana Pavla II.

Drugi dio proslave „Branimirove godine“ obilježen je u Ninu, 2. rujna 1979., gdje su došle stotine i stotine autobusa, osobnih kola, skupine u vlakovima i skupine pješaka. Vjernici nisu žalili truda uz neprospavane noći zaodjenuti se u narodne nošnje, te ponijeti sa sobom svoje crkvene barjake da se kao „braća nađu zajedno“. Svećenici su bili glavni pokretači toga gibanja. Još i danas sa zahvalnošću spominjemo svih koji su planirali, organizirali i vodili program hodočašćenja. Nije nimalo pretjerano reći kako sadašnju suverenost i samostalnost države dugujemo tim događajima i zauzetim pojedincima iz onoga vremena.  

4. Ovim pismom, dragi učenici, podsjećam vas na važnu obljetnicu „Branimirove godine“, koja je nakon Rima obilježena u našoj nadbiskupiji, u Ninu 2. rujna 1979. godine. Još jednom od srca vas sve pozdravljam i želim neka bude plodan, uspješan i blagoslovljen početak nove školske godine. Potičem vas slušajte svoje roditelje, učitelje i odgojitelje. Oni su pozvani i ovlašteni pomagati vam da postanete zreli i odgovorni članovi u svojim obiteljima, u školi i u društvu. I zaduženi su uvoditi vas u nove spoznaje i poučavati vas kako rasti i napredovati u dobroti i plemenitosti.

A vas, poštovani roditelji, učitelji i odgojitelji uljudno molim i pozivam budite ustrajni u časnom poslu odgoja i obrazovanja mladih naraštaja. Pomažite djeci i povjerenim učenicima tragati za istinom i smislom života. Imajte trajno na pameti da ste kao roditelji, odgojitelji i učitelji često presudni za njihove životne stavove i uvjerenja. Jer, oni će uglavnom voljeti, cijeniti i prihvaćati kao svoje ono što vi vjerujete, poštujete i cijenite. Neka vam u vašem odgovornom zadatku ne dojadi trajno poticati djecu i učenike neka misle i čine dobro. A u vašem zahtjevnom poslu neka vas prati Božja pomoć i njegov blagoslov.

† Želimir Puljić, nadbiskup, v.r.

Zadar, 5. rujna 2019.

Napomena:

  • Zaziv Duha Svetoga neka bude u nedjelju 29. rujna 2019. godine.
  • Neka se ovo pismo pročita uz slavlje zaziva Duha Svetoga, te tom prigodom obznani i raspored župnog vjeronauka.
Updated: 29/09/2019 — 14:05
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme