Nadbiskupovo pismo na početku školske godine 2018./2019.

Pomažite djeci i mladima u traganju za istinom i smislom života.

Župnim uredima i katehetama

 

  1. Prošloga tjedna, 3. rujna 2018., zvono je označilo početak nove školske godine. Dragi učenici, ravnatelji, učitelji, roditelji i djelatnici u našim školama i odgojnim ustanovama, od srca vas sve pozdravljam i želim blagoslovljen početak škole. Kada ste u lipnju pošli na ljetni odmor, počelo je Svjetsko prvenstvo u nogometu koje je privuklo našu osobitu pozornost zbog hrvatskih nogometaša koji su se natjecali na prvenstvu u Rusiji. Od 14. lipnja do 15. srpnja 2018. imali smo prigode pratiti i navijati za naše „šahiranim grbom“ obučene igrače. I radovati se što su napredovali iz kola u kolo dok nisu prispjeli samome finalu u susretu s francuskom ekipom. Premda nismo pobijedili u finalu, bili smo radosni i sretni zbog osvojenoga drugoga mjesta na prvenstvu u nogometu. Posebice je bilo lijepo čitati pohvale na račun našega izbornika i igrača koji su se na terenu borili srčano, timski i zauzeto.

 

Isto tako bilo nam je drago što je u natjecanju „izvorno dizajniranih dresova“ naša ekipa osvojila također drugo mjesto (nakon Nigerije). Oni koji su  prosuđivali športske dresove, ovako su to obrazložili: „Nadahnuti šahiranim grbom, hrvatski su dresovi nešto ugodno za oko i na terenu i izvan njega. Predstavljaju rijetku ljepotu među nogometnom odjećom. Od naroda koji nam je darovao kravatu, nije se ni očekivalo manje“. I naš je Danijel u svom pismu napisao kako se oprašta „od najdražeg i najlipšeg dresa na svitu“. Hvala komisiji koja nas je prepoznala u „šahiranim grbovima“ koji su bili preplavili stadione i dvorane gdje se pratilo natjecanje. Posebice im hvala što su nas počastili tako visokom ocjenom.

  1. U svezi s postignutim uspjehom uputio sam čestitku izborniku Zlatku Daliću i našim nogometašima i napisao kako su puno „dobra učinili i radosti posijali svojom igrom, a športskim zauzimanjem oduševili sve u Domovini i diljem svijeta“. Posebice sam istakao njihovu „timsku igru i zajedništvo koje je urodilo plodom i uspjehom“. Nikakvo onda čudo što su ih podržavali, ne samo vjerni navijači, već i publika iz „suprotnih klubova“. Pohvalio sam ih što su timski djelovali, Bogu zahvaljivali za svaki postignuti uspjeh i njegovali duh zajedništva koji ih je doveo do srebrnoga finala. Posebice sam čestitao našoj „zadarskoj ekipi“: odličnom golmanu Danijelu, vrsnom dribleru i sigurnom igraču s terena Šimi, te Dominiku i najboljem igraču svijeta Luki.

Nogomet nas je, dakle, bio zaokupio ovoga ljeta, ujedinio nas i ispunio ponosom zbog uspjeha naše reprezentacije koja nas je uzorno i dostojanstveno, ali i s osjećajem skromnosti predstavljala na svjetskom prvenstvu u Rusiji. Siguran sam da se o tomu još razgovara i komentira, kako u našim mjestima i obiteljima, tako i u školama, poduzećima i na ulici. Dao Bog da poruka rada i zajedništva naših igrača urodi obilnim plodovima. Ne samo u športu, kulturi, odgoju i obrazovanju, nego i u poljoprivredi, industriji, turizmu i politici; kao i u svim drugim segmentima društvenoga života naše države i naroda.

  1. Na početku nove školske godine obraćam vam se, draga djeco i mladi, ravnatelji, učitelji i odgojitelji, s ovim prisjećanjem na uspjeh naših igrača. Želim vam ugodan povratak u prostorije škola i odgojnih zavoda, te plodan i blagoslovljen početak rada u vašim školama. Rekoh „vašim školama“, jer one su doista dio vaše svakodnevice. Škole su terensko polje vaših nastupa; kako za vas koji tamo učite, tako i za one koji vas poučavaju. Škola i odgojne institucije dio su vašega „zajedničkoga životnoga prostora“ gdje se živi, razgovara i sluša, uči i poučava. Poželio bih, stoga, u duhu spomenutoga nogometnoga natjecanja, dragi učenici i dragi mladi, da se rad, žrtva i zauzetost oko stjecanja znanja i školskih vještina presele u vaše razrede i kabinete. A duh zajedništva neka cvjeta među vama, u vašim razredima i obiteljima, u župama i odgojno obrazovnim ustanovama.

 

Stoga vas pozivam, slušajte svoje učitelje i odgojitelje. Surađujte s njima i usvajajte ono što vas poučavaju i na što vas svojim dobrim primjerom potiču. Oni su, naime, osposobljeni i ovlašteni uvoditi vas u nove spoznaje i poučavati kako zajedno živjeti i raditi. I pomagati ne samo stjecati potrebita znanja, već rasti i napredovati u krjepostima, dobroti i plemenitosti kako biste sutra mogli što uspješnije humanizirati vrijeme i prostor u kojemu živite. Trudite se, dakle, poput naših nogometaša, davati sve od sebe kako bi svladali sve školske obveze. Njegujte duh zajedništva i solidarnosti.

 

Dok zahvaljujem vama, poštovani učitelji i odgojitelji, na zauzetom odgojno-obrazovnom radu, uljudno vas potičem ne umarajte se biti ustrajni u tom časnom poslu i zadatku. Osluškujte strpljivo pitanja i probleme povjerene vam djece i mladih. Pomažite im u traganju za istinom i smislom života. Imajte trajno na umu da ste vi vrlo presudni za njihove životne stavove i uvjerenja. Učenici, naime, uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi roditelji i učitelji vjeruju i cijene. Neka vam, stoga, ne dojadi trajno poticati svoje učenike na dobro. U vašem odgovornom poslu neka vas prati Božja pomoć i njegov blagoslov.

 

† Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar, 8. rujna 2018.

 

Napomena:

  • Zaziv Duha Svetoga neka bude u nedjelju rujna 2018. godine.
  • A ovo pismo neka se pročita uz slavlje zaziva Duha Svetoga. Neka se tom prigodom obznani i raspored župnog vjeronauka.

 

 

Updated: 10/09/2018 — 09:09
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme