Održan 42. Katehetski dan

42. Katehetski dan Zadarske nadbiskupije

Katehetski dan počeo je molitvom Trećeg časa koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Prigodne poticaje riječi na početku susreta uputili su nadbiskup Puljić i mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.

Četrdeset i drugi katehetski dan Zadarske nadbiskupije u subotu 1. rujna u pastoralnom centru Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru okupio je svećenike, redovništvo, bogoslove, vjeroučitelje i župne katehete Zadarske nadbiskupije. Ususret održavanju nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu i u Godini obitelji u Zadarskoj nadbiskupiji, o temi „Brak i obitelj u ozračju etičkog relativizma„ izlagao je dr. don Jerolim Lenkić. Govorio je o obitelji po Božjem planu, teološkoj i eklezijalnoj dimenziji obitelji, obitelji kao školi društvenosti i čovječnosti, o obiteljskom i vjerskom odgoju djece te utjecaju roditeljskog primjera na dijete. Upozorio je i na pomračenja vrijednosti života, ugroženost ženidbe pod utjecajem etičkog relativizma.
„Brak i obitelj su dar i poslanje, posebni način Božje objave i čovjekove vjere. Obiteljsko lice Crkve i crkveno lice obitelji prožimaju se uzajamno. Obitelj je pozvana pomoći i Crkvi da u što većoj mjeri ostvari svoju obiteljsku narav. Obitelj je povlašteni životni i crkveni prostor u kojem se živi proročko, svećeničko i kraljevsko dostojanstvo i poslanje”, rekao je dr. Lenkić, istaknuvši da je bračna ljubav kao slika i sakrament Božje stvaralačke ljubavi otvorena i plodna. „Ne zatvara se u sebe nego se teži preliti u novi odnos i otvoriti plodu svoje ljubavi, širem zajedništvu, stvoriti obitelj, novu prisnu zajednicu života i ljubavi. Temeljna zadaća obitelji je služenje životu, ostvarivanje izvornog Stvoriteljeva blagoslova, da se rađanjem prenosi Božja slika od jednog čovjeka na drugoga”, rekao je dr. Lenkić. Podsjetio je da se prema apostolskoj pobudnici Familiaris consortio u obitelji uče prva znanja društvenih kreposti, a doživljaj zajedništva i sudioništva koje treba obilježavati život obitelji njen je prvi i osnovni prilog društvu.
Upozoravajući na hedonistički pogled u življenju spolnosti i slobode koji u rađanju vide zapreku razvoju vlastite osobnosti, dr. Lenkić rekao je: „Tako život koji bi mogao nastati iz bračnoga spolnog odnosa postaje neprijatelj kojeg kontracepcijom treba izbjeći, a pod hedonističkim i materijalističkim gledištem, pobačaj je presudni odgovor na neuspjeh kontracepcije”. Istaknuvši da kontracepcija, obesplođivanje i pobačaj pridonose niskoj stopi rodnosti, dr. Lenkić rekao je kako se i „moćnici svijeta boje da su siromašniji narodi plodniji te da s brojnim natalitetom ne ugroze blagostanje njihovih naroda. U bogatim zemljama je zastrašujući pad rađanja, a siromašne zemlje imaju povećanu stopu prirasta stanovništva. Međuljudski odnosi trpe veliko osiromašenje, osobito obitelj i bezuvjetna odluka u prilog života”, poručio je dr. Lenkić.
Ususret 40. obljetnici proslave Branimirove godine, predavanje „Eklezijalno – pastoralni karakter proslave Branimirove godine: Nin 879. – 2018.” održao je mr. don Dario Tičić. Podsjetio je kako su 1. rujna 1979. g. u zadarskoj katedrali Sv. Stošije počele završne svečanosti Branimirove godine, akademijom na kojoj su sudjelovali svi hrvatski biskupi i gosti iz inozemstva, papinski legat kardinal Franjo Šeper i drugi. U svjetlu gesla Branimirove godine „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu”, mr. Tičić rekao je da je nedjeljom slaviti misu pokazatelj kršćanske vjere. „Stupanj vjerničke svijesti obitelji pokazatelj je unutarnjeg života u Crkvi. Ako obitelj ne slavi misu, kako može dati svjedočanstvo i biti svjetlo i sol svijetu? Nedjeljna misa je kulturološki oblikovala naš narod. Nedjelja je bila osovina društvenog i vjerničkog života, a misa biser u kruni crkvenosti”, istaknuo je mr. Tičić, upozorivši: „Vjera postaje jedna od aktivnosti, vjeronauk jedna od dužnosti poput treninga i probe u glazbenoj školi. Mnogi se boga sjete prigodno ili kada to rituali života zatraže. Postoji opasnost da se pretvaramo u servisnu službu gdje se dijele sakramenti i vrše usluge kršćanskog sprovoda. Doživljava nas se kao službenike s kojim se može dogovoriti sakramentalno slavlje, ali nakon što su osigurali restoran ili svadbenu dvoranu. Postaviš li se kruto, imat ćeš problema, prozivat će te i ime će ti biti na portalima i mrežama”, ukazao je na teškoće svećeničke prakse don Dario, istaknuvši da i u takvim okolnostima svećenik svima mora nositi Krista. „Ti s kojima dolazimo na takav način u kontakt najčešće su s periferije o kojoj govori papa Franjo. Zato moramo imati razumijevanja, jer nikad ne znamo kako i kada ćemo nekoga dobiti ili nepovratno izgubiti za Krista. Učinimo najviše što možemo” potaknuo je mr. Tičić.

Na susretu je održan i rad u skupinama sudionika i izvješća o tom radu.

Updated: 29/09/2019 — 14:03
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme