Nadbiskupovo pismo za početak školske godine 2017./2018.

Zajednička odgovornost za odgoj i obrazovanje mladih

„Propovijedaj i uvjeravaj sa svom strpljivošću

i poukom; raspiruj milosni dar Božji i izvrši

djelo blagovjesničko.“ (2 Tim 4, 2-5)

 

1.Nedavno je mons. Đuro Hranić, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, uputio poruku s naslovom „Škola i vjeronauk pred izazovom obrazovne reforme“. U poruci je posebice naglasio kako dvadeset i pet godina katoličkoga vjeronauka u našim školama pruža mogućnost „zahvalno se sjetiti prijeđenoga puta“, te biti „pozorni na nedovršenu zadaću evangelizacije i naviještanja Riječi Božje“ koja je pred nama. Nazočnost vjeronauka u školi dragocjeno je iskustvo u „službi dobra hrvatskoga čovjeka i društva“. Stoga je mons. Hranić zaključio kako biti „za vjeronauk u školi znači biti za čovjeka“. I dodaje da „Crkva ne raste prozelitizmom, nego živim svjedočanstvom onih koji su u službi čovjeka i evanđelja“.

Vama, dragi roditelji, ne treba govoriti da ste vi u procesu odgoja vaše djece prvi i glavni odgojitelji. Vi ste obiteljska zajednica gdje djeca stječu prve spoznaje i temeljne krjeposti. Budite primjer i uzor svojoj djeci. Pratite ih u njihovu rastu i obrazovanju. Uključujte se u život i rad škole i razgovarajte s nastavnicima o vašoj djeci. Dok pratite njihov sveukupni rast, radujte se njihovim uspjesima i pomažite im kad imaju problema. Oni će vam za to biti trajno zahvalni. Molite za njih i sudjelujte s njima na nedjeljnom misnom slavlju u duhu zavjeta iz Nina (1979.): „Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi“. Molite skupa s djecom i žrtvujte se za njih, pa će i Bog blagosloviti vaš trud i nastojanje.

 

2 Cijenjeni učitelji, vjeroučitelji i odgojitelji. Vašoj odgovornosti povjeravaju se učenici i mladi koji su nada i budućnost ovoga kraja i naroda. Dok vam zahvaljujem na zauzetom odgojnom radu, potičem vas surađujte s roditeljima i razgovarajte o radu i uspjehu vaših učenika, kao i o poteškoćama s kojima se susreću. U rastu i odgovornosti za njihovu budućnost vi ste nezamjenjivi, a škole i odgojni zavodi važni su i potrebni. Nije lako odgajati u okolnostima koje vam ne idu na ruku. Neke moralne i opće ljudske vrjednote „stavljene su u stranu“, ili dovedene u pitanje. A društvo često pokazuje oblike anarhije, nereda i nerada. Tržišna ponuda različitih ideja i nazora stvara dojam kako „sve što se nudi, jednako je dobro i vrijedno“. A znamo da nije tako. Potrebni su stoga vrsni odgojitelji koji će znati razlučiti bitno od nebitnoga i sporedno od onoga što je važno.

 

Tko će to procjenjivati i o tomu otvoreno s njima razgovarati? Tko drugi ako ne vi, poštovani roditelji koji ste prirodnim pravom na to pozvani i ovlašteni, kao i vi dragi učitelji i odgojitelji koji ste  primili za to mandat od roditelja i ministarstva za odgoj i obrazovanje. Ne smije se prepustiti da „ulica“ odgaja i formira djecu. Roditelji, učitelji i odgojitelji nisu samo „prenositelji znanja i vještina“, već u prvom redu svjedoci i prijenosnici određenih stavova, vrjednota i uvjerenja. Pavao VI. je zbog toga svojedobno govorio kako se „rado sluša učitelje ako su svjedoci“ (EN 41, 1974.). Budite, dakle, svjedoci i prijenosnici vrjednota koje cijenite i stavova u koje vjerujete.

3. Dragi učenici i mladi! Vi ste tijekom školovanja u središtu pozornosti. Mnogi vas vole i o vama brigu vode. Uz ovu dragu istinu o vašim skrbnicima htio bih vam priopćiti vijest da vas Isus voli. Kad vas muče problemi i zapanjeno stojite pred tajnom života, upravite svoj pogled prema njemu. On nudi spasenje i smisao postojanja. Samo u njemu „u kojemu živimo, mičemo i jesmo“ (sv. Pavao), možemo postići puninu ostvarenja naših mogućnosti i nadanja. Velike tehničke pobjede i blagostanje nisu donijeli sreću ljudima. A opasnosti od nereda, mržnje i nasilja stvaraju određene napetosti među ljudima. Što mogu učiniti učenici i đaci u ovom hladnom i bezglavom vremenu i mentalitetu? Kako unijeti osmijeh i radost u konkretnom životu? Kako prožeti politiku etikom, a u gospodarstvo unijeti moralna i vjerska načela i principe?

 

To su samo neka pitanja o kojima Isus želi s vama razgovarati, i to na valu vaših traženja, nadanja i tjeskoba. On želi progovoriti vašem razumu, srcu, slobodi i savjesti. Otvorite mu se i osluškujte njegove nagovore. Povjerite mu se i pitajte ga. Provjeravajte poput apostola Tome je li on stvarno blizu vas. A kad upoznate da je Isus vaš Put, Istina i Život, ponovite Tomine riječi: Gospodin moj i Bog moj! Imajte uvijek na pameti da ste dio jedne obitelji koja vas voli i za vas se žrtvuje. Volite vaše roditelje preko kojih ste došli na ovaj svijet. Oni su vam poklonili svoju ljubav i sve što imaju. Stoga, ljubite ih velikodušno, strpljivo i s pažnjom. I učinite vaše obiteljsko ognjište oazom mira i povjerenja. Isus, koji je odrastao u okruženju svete obitelji Josipa i Marije, pomoći će i vama otkrivati ljepotu obiteljske ljubavi i prijateljstva. Družite se s njime, jer on je jedini otkupitelj čovjeka. On ima odgovore na vaša pitanja i probleme, jer nosi ključeve povijesti. On je Sin Božji, učitelj i prijatelj koji nam je donio novu zapovijed da ljubimo jedni druge.

 

4. Dragi roditelji, učitelji, profesori, vjeroučitelji i odgojitelji! Crkva vas podržava u važnom odgojnom poslu i zadatku. Djeca i mladi rado će slušati nas starije kad osjete da vjerujemo u određene vrjednote i da po njima živimo. Ne smijemo nikada smetnuti s uma kako smo mi presudni za stavove i uvjerenja djece i mladih. Oni, naime, u nama gledaju svoje uzore. I mi smo zapravo za njih „nezamjenjiva škola života“. Istraživanja pokazuju kako đaci, učenici i mladi uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi roditelji i učitelji vjeruju i cijene. Vama pak, dragi vjeroučitelji, uz riječi zahvale upućujem riječi osobitoga ohrabrenja. Mojim mandatom vi predstavljate Crkvu u zbornici i u razredu. Budite svjesni i dostojni toga poziva. Budite zahvalni Bogu za milost što možete govoriti i svjedočiti o silnim djelima koje je Bog izveo u povijesti svoga naroda. Surađujte s roditeljima vaših učenika u njihovom traganju za smislom života. Pomozite im vratiti molitvu i liturgiju u okružje obitelji. Otvorite im vrata svoga srca. Osluškujte njihova pitanja. I, nadasve, volite svoj posao i svoje đake. Kao poticaj i ohrabrenje navodim riječi sv. Pavla svom učeniku Timoteju: „Propovijedaj i uvjeravaj sa svom strpljivošću i poukom; raspiruj milosni dar Božji i izvrši djelo blagovjesničko.“ (2 Tim 4, 2-5). I neka vam ne dojadi činiti dobro. Gospodin neka trajno blagoslivlje vaš rad, a u tom svetom poslu pratio vas zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije.

 

Uz pozdrav u Gospodinu,

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 27. kolovoza 2017.

 

 

Updated: 14/09/2017 — 07:05
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme