Korizmena duhovna obnova vjeroučitelja

“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca“ (Mt 11, 28-29)

 

Don Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba, predvodio je korizmenu duhovnu obnovu u katedrali sv. Stošije u Zadru od 16. do 18. ožujka. Događaj je organizirala katedralna župa sv. Stošije čiji je župnik Josip Radojica Pinčić i Teološko-katehetski odjela Sveučilišta u Zadru s pročelnikom dr. don Elvisom Ražovom. Na susretu su sudjelovali i vjeroučitelji zadarske nadbiskupije, a kroz sva tri dana katedrala je bila dupkom puna brojnim vjernicima svih generacija.

Nakon jednosatnog nagovora, don Damir je predvodio misno slavlje, a potom klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom izričući molitvene nakane da Isus zacijeli slomljenosti, napuštenost, usamljenost, beznađe, depresije, očaj ljudi, da pogleda sve koji ne vide smisao života. Rekao je kako se osobito s tim stanjima susreće u svojoj pastoralnoj praksi i susretima s ljudima te da sve to stavlja pred Isusa u klanjanju i predaje u molitvi da on kao Bog života obnovi i oslobodi ljude od osjećaja besmisla.

Don Damir je potaknuo vjernike da suobliče svoje srce Božjemu te je razlagao sadržaj deset Božjih zapovijedi „koje nam je Bog dao da bismo imali istinsku slobodu. Kad sagriješimo, gubimo svoju slobodu. Zapovijedi su jaram, ali pokazatelj da držimo pravac, jamac da se nećemo razočarati i zalutati. Kad griješimo, gubimo identitet, čast i dostojanstvo“ rekao je don Damir. Što možemo naučiti od Isusa, don Damir je govorio tumačeći prispodobe o izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi i povratku izgubljenog sina. Don Damir je pred Presvetim molio da Duh Sveti prisutan u Crkvi izlije pomazanje i oslobodi sakramentalnu milost koju smo primili na krštenju, a tijekom života je zatrpana našim grijesima i nemarom.

Poželjevši da budemo njegovi glasnici u ljubavi prema Božjoj riječi, don Damir je istaknuo Isusov poziv ‘Dođite svi koji ste umorni i žedni, ja ću vas napojiti’. „Podari žeđ u ovaj narod da možemo žeđati za tobom. Jer smo se nasitili stvarima ovog svijeta. Izlij duha sinovstva da znamo da smo ljubljeni. Osobito oni koji ne poznaju svoj identitet, da dožive da su djeca Božja. Žedni smo istine, dara Duha Svetoga“ molio je don Damir pred Presvetim. Naglasivši da ovaj svijet treba radikalno svjedočanstvo snage Božjeg kraljevstva, molio je da Bog podigne svećenike, redovnike i supružnike koji će živjeti brak kako ga je Bog zamislio od početka.

„Obećanje nad obećanjima je da će Isus ponovno doći. Imajte vjeru da Gospodin vodi vaš život. U teškim trenucima ljubite Gospodina. Zdravlje nije najvažnije. Najvažnije je da spasiš svoju dušu. Tvoja svetost je najvažnija. Ostanite vjerni i postojani. Isus čini sve novo. Molite za dar vjere“ potaknuo je, između ostalog, don Damir Stojić.

http://[ht_gallery id=”4244″ name=”Korizmena duhovna obnova”]

Updated: 24/11/2017 — 10:07
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme