Održan Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školi

 

Izvješće s Nadbiskupijskog stručnog skupa – ožujak 2017.

 

U subotu, 11. ožujka 2017. održan je Nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje u školama na području Zadarske nadbiskupije u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Zmajević. Stručni skup su organizirali Katehetski ured Zadarske nadbiskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje – podružnica Split. Tema stručnog skupa bila je „Izazovi roditeljskog odgoja“. Molitvom koju je pripremila s. Viktorija Gadža, tajnica Katehetskog ureda, započeo je rad skupa. U uvodnom dijelu nazočne je pozdravio Predstojnik ureda mr. don Gašpar Dodić. Nakon njega nazočne je pozdravio i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Svojom pastirskom riječju ohrabrio je sudionike na plodonosan rad te podsjetio da vjeroučitelji po svom mandatu imaju obvezu pomoći roditeljima u odgoju. Ponovio je i načela kojima se vjeroučitelj treba voditi u svom radu, a naglasak je stavio na privikavanje i uvjeravanje koji proizlaze iz dobrog primjera.

Prvo predavanje održao je mr. don Roko Glasnović pod naslovom Roditeljstvo u Božjem naumu. Predavanju je slijedila rasprava.

Nakon rasprave vjeroučiteljima su upućene obavijesti iz Katehetskog ureda i AZOO koje su nazočnima prenijele tajnica ureda s. Viktorija Gadža i  prof. Sabina Marunčić, stručna savjetnica.

Drugo predavanje održao je prof. Mladen Klanac. Na temu „Radosti i teškoće roditeljskog odgoja danas“. Prof. Klanac je svoje predavanje obogatio osobnim iskustivima i brojnim primjerima svetaca, čiji životi su primjer odgoja. Nakon predavanja uslijedila je rasprava.

Nakon predavanja održan je okrugli stol pod naslovom „Roditeljstvo iz različitih kutova prema istom cilju“, kojeg je moderirala prof. Sabina Marunčić. Sudionici okruglog stola su bili: Martina Šimunić, prof., Ivan Šimunić, prof., Marijana Dellavia, prof., don Igor Ikić i Jadranka Dunatov, učiteljica. Osim sudionika okruglog stola i vjeroučitelji su se aktivno uključili u raspravu. Bračni par Šimunić je na temelju osobnog iskustva pokušao kazati kako se usklađuju profesionalne obveze i roditeljstvo te specifičnu ulogu oca za svaku obitelj. Don Igor Ikić je iznio neka pastoralna iskustva rada s roditeljima i obiteljima te što Crkva čini u pastoralu obitelji. Učiteljica Jadranka Dunatov je iz svog profesionalnog kuta govorila o oblicima suradnje s roditeljima i koji su problemi roditelja danas. Prof. Marijana Dellavija je iznijela svoj stav o očekivanjima koja društvo stavlja pred nju kao vjeroučiteljicu u profesionalnom i osobnom smislu.

Na koncu je predstojnik mr. don Gašpar Dodić svim sudionicima zahvalio na djelatnom sudjelovanju u radu skupa.

 

 

Bitni naglasci iz predavanja mr. don Roka Glasnovića:

Najbolji pokazatelj aktualnosti teme roditeljstva i braka jesu crkvene sinode i dokumenti koji govore na ovu temu.

Promjene koje utječu na današnju obitelj su: razvod, pad autoriteta obitelju, izvanbračne veze, veći broj žena u profesionalnom radu, individualizam u obitelji, skrb o obitelji stavljena na državu i utjecaj rekreativnih aktivnosti. Važno za razumjevanje obitelji je roditeljstvo. Nekad je za pojam roditeljstva bitna odrednica bila genetika i odgoj. U pogledu na današnje obitelji prešlo se od: supružnika na parove, majčinstva na pravo žene na raspolaganje vlastitim tijelom, brak na jednospolno, dvospolno partnerstvo, jedne obitelji do više obitelji, rođenja na oplodnju. Autori različito definiraju pojam obitelji. Obitelj je socijalna zajednica s određenim karakteristikama, a to je da se zasniva na braku, sastoji se od muža, žene i djece rođene u braku te može djeliti životni prostor sa članovima proširene obitelji. Na roditeljstvo utječu različiti čimbenici:

  1. Čimbenici koji utječu na roditeljstvo, a neposredno su vezani s roditeljima
  2. Čimbenici koji utječu na roditeljstvo, a neposredno su vezani s djecom
  3. Čimbenici šireg društvenog konteksta koji utječu na roditeljstvo.

U Sv. Pismu Bog i njegovo djelovanje više puta se opisuje  u kategoriji roditeljstva – otac i majka, što se najbolje očituje u stvarateljskom djelu. Stvara muškarca i ženu koji su jednakog dostojanstva. Usmjereni su jedno na drugo – brak i pozvani na roditeljstvo – plodite se i množite. Brak koji rađa je simbol Božje prisutnosti. Obitelj je prvi i najvažniji put Crkve. Zadaća obitelji je odgoj i to djelovanje je neotuđivo. Roditelji su prvi evangelizatori. Za Crkvu obitelj je subjekt i objekt pastorala.

 

Bitni naglasci predavanja prof. Mladena Klanca:

Nije lak zadatak odgajati, ali je moguć. Prati ga nepovoljno društveno zakonodavstvo. Za cjelovit odgoj važan je par – otac i majka. Zato je važan govor o pozitivnom aspektu ove stvarnosti, biti otac i majka. Iako statistika pokazuje loše prilike za brak i obitelj postoje karakteristike suvremenih obitelji koje je čine otpornom: prilagodljivost i razumijevanje, jasne uloge i komunikacija, poticanje autonoije i samostalno razvoja pojedinaca, poticanje moralnih i etičkih smjernica odgoja. Za odgoj je važno emocionalno ozračje unutar kojeg se odvijaju sva međudjelovanja roditelja i djeteta. Odgojni proces je dvosmjeran i zahvaća najbitnije sfere čovjekova života. U odgojnom stilu treba voditi računa o slušanju i govoru – ključnih riječi. Za odgoj je bitna usklađenost roditelja, a ona se postiže poznavanjem povijesti bračnog druga i usklađenim stavovima prema budućnosti. O ovomu ovisi obiteljska atmosfera i odgoj. Može doći i do pogrešaka u odgoju – ne uzimati ozbiljno djecu, na prvo mjesto staviti školu, posao, ne prihvatiti da djeca trpe i pretjerana pohvala ili kritika. Važno je da se svaku pogrešku da ispraviti ako postoji volja.

Updated: 27/03/2017 — 09:01
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme