Uskrsna čestitka mons. Želimira Puljića

USKRS – SVETI DAN OBITELJSKOG ZAJEDNIŠTVA, MOLITVE, DRUŽENJA I DUHOVNE HRANE – Čestitka mons. Puljića

1. “Vi znate što se događalo po svoj Judeji.. kako Isusa, koji je prošao zemljom čineći dobro, smakoše i razapeše. Ali, Bog ga uskrisi u posljednji dan. Mi smo tome svjedoci!” Tako apostol Petar kao živi svjedok opisuje događaj koji se zbio “u prvi dan tjedna, u ranu zoru”. Zbog toga se od početka Crkva sabirala na taj dan blagovati euharistiju i slaviti događaj spasenja. Tog jutra, naime, raspeti i pokopani Krist je uskrsnuo.

Već trinaest stoljeća pjeva se po našim crkvama uskrsna pjesma “Kraljice neba, raduj se!”. Raduj se Djevo, kraljice Hrvata; naša majko, naša zoro zlatna. Zahvalni za dar uskrsne vjere mi ćemo i ove godine jedni drugima čestitati uskrsne blagdane uz poklik: Gospodin uskrsnu doista, aleluja! Zahvalni smo našim očevima i majkama što su i u teškim razdobljima povijesti ostali vjerni Kristu, Crkvi i svojim narodnim korijenima. A, nije bilo lako pred brojnim protivnicima križa koji su ljude zavodili i odvodili, plašili i progonili kako bi im vjeru zatrli, a narodna i kulturna obilježja izbrisali. Ispunjeni vjerom u Uskrsnuloga, te sigurni u poklad vjere koju su primili u baštinu, vjernici su znali da će ‘minuti bol i nestati jad’, a iza svake nevolje i oluje ‘ponovno će sunce grijati i sjat’. Na početku trećeg tisućljeća obitelji Crkve zadarske svjedoče istu radosnu vijest spasenja: Uskrsnuo je kako je rekao, aleluja! Upirući svoj pogled prema nebu, a nošene snagom Duha Svetoga, one se ne umaraju iz sveg srca ponavljati i pjevati: “Znamo da si doistine, uskrsnuo Božji Sine!”.

2. Ovogodišnje uskrsno slavlje bit će protkano i neposrednom pripravom na Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u marijanskom svetištu na Trsatu, na treću uskrsnu nedjelju, 19. travnja 2015. godine. Tema tog susreta je ”Obitelj nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”. Zbog toga u ovom uskrsnom ozračju odlazim molitvom i duhom do naših obitelji koje su kao nositeljice života doista nada i budućnost Crkve i društva. Želim skupa s njima zahvaliti Bogu Ocu za dar svetog sakramenta braka i obitelji u koje temelje je ugrađena ljubav koja je ”velikodušna i dobrostiva; ne zavidi i ne traži svoje, nego sve vjeruje, svemu se nada i sve podnosi” (1 Kor 13, 4-7). Posebice smo zahvalni Božjem Sinu, Isusu Kristu, što je čovjekom postao, pa tako iskazao osobitu počast toj svetoj stvarnosti braka i obitelji. Učenjem Isusa Krista, koji je učinio prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj, Crkva je ljudsku instituciju braka uzdigla na razinu sakramenta. I opisuje je riječima ”saveza” koji Bog sklapa s čovjekom. A obilježja saveza su stabilnost i vjernost. Budući da je Bog čovjeka stvorio kao slobodno i odgovorno biće, te odredio da obitelj bude u službi života, njegova se stabilnost i vjernost savezu događa u ”hodu”.

I kaže se da je brak stabilni savez vjernosti u hodu koga se živi svakodnevno i u svakom trenutku. Njegovo ostvarenje darovano je slobodi, ljubavi i odgovornosti dvoje supružnika, kao i Božjem blagoslovu koga valja tražiti i izmoliti. Molitva je, naime, privilegirano područje u kojem se sakrament braka krijepi i ostvaruje. Stoga su hrvatski biskupi u Ninu 1979. godine usvojili slogan: Hrvatska obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi! Zajednička molitva, sveta misa i hodočašća izvrsna su i privilegirana mjesta učvršćenja bračnog saveza. Neka i ovaj Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji u marijanskom svetištu na Trsatu bude nadahnuće i poticaj današnjim obiteljima da budu svjesne milosnog stanja koje im je Gospodin u braku udijelio.

3. Ispunjeni tom uskrsnom vjerom, donekle shvaćamo Petrove riječi da smo postali “rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen naviještati silna djela onoga koji nas iz tame pozva k divnome svjetlu svome” (1 Petr 7, 9). A liturgija uskrsnog bdijenja podsjeća nas na to da smo po krštenju postali djecom Božjom, pa s osobitom zahvalnošću obnavljamo svoja krsna obećanja i ispovijedamo vjeru u Isusa  Krista, koji je “isti jučer, danas i sutra”.

I kao što nas božićna noć svake godine obraduje rođenjem djeteta Isusa koji donosi radost i toplinu, tako nas i uskrsna noć raduje i veseli zbog otajstva njegove uskrsne pobjede. Uskrsna noć, naime, pokazuje kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi. Uskrsno jutro zapravo objavljuje da je Božja uvijek zadnja. Jer, Uskrs je pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Uskrsno pak jutro ispunja duše vjernika i svake obitelji nadom i utjehom u Krista koji je nepomućeno svjetlo u povijesti ljudskog mraka, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

Neka i ovaj Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji u marijanskom svetištu na Trsatu, a u ozračju uskrsnog vremena, pomogne obiteljima da postanu svjesne velikog Božjeg plana s ljudima. Sve Kristove sljedbenike neka učini revnima i raspoloživima pratiti i pomagati današnje obitelji kako bi Božji savez sklopljen u sakramentu ženidbe ostvario višestruke plodove života, stabilnosti i vjernosti. S dubokom vjerom i sviješću kako je to ”Božje otajstvo uistinu veliko”, kako piše sveti Pavao svojim Efežanima (Ef 5, 21), završavam ovu uskrsnu poruku sa željom neka svaka nedjelja bude mali Uskrs, dan obiteljskog druženja i izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti. Želim sretne blagdane uz obilje uskrsne milosti i Božjeg blagoslova!

zadarski nadbiskup,

Želimir Puljić

Updated: 04/04/2015 — 23:07
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme