Održan 16. međubiskupijski susret maturanata

Dana 14. ožujka 2015. održan je 16. međubiskupijski susret maturanata  na kojem je sudjelovalo tri tisuće i  šesto učenika (sa svojim vjeroučiteljima i nekolicinom profesora) završnih razreda s područja Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Šibenske i Dubrovačke biskupije.

Više od 3400 maturanata, odnosno 72 autobusa, pristiglo je 14. ožujka 2015. na 16. tradicionalni godišnji susret maturanata u Hercegovini. Najbrojniji su bili maturanti s područja Splitsko-makarske nadbiskupije (51 autobus), a njima su se pridružili i maturanti naše tj. Zadarske nadbiskupije (9 autobusa), zatim Šibenske (11 autobusa) i Dubrovačke biskupije (1 autobus).

Središnji dio susreta, tj. euharistijsko slavlje zadnjih pet godina događa se na Humcu. Po samom dolasku, imali smo prigodu razgledati znamenitosti Humca, odnosno stare crkve svetog Ante, zatim muzeja koji nosi titulu najstarijeg u BiH te ostalih objekata koji se nalaze u ovom svetištu. Oni koji su to htjeli imali su priliku za ispovijed, a nakon toga služena je sveta Misa koju je ove godine predvodio splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, koji je u propovijedi kroz evanđeoski primjer farizeja i carinika, istaknuo kako je životna matura važnija od školske mature pred kojom će se uskoro naći. U tom duhu je rekao: “Ova školska matura, ona je zapravo mala matura, ali proširio bih je i ovdje uključio ovu veliku životnu maturu, a povezane su jedna s drugom. Meni kao biskupu, a vjerujem i vama, veći je problem ova velika, životna matura, na kojoj treba odgovoriti na pitanje: kako ja gledam na bližnje?“

Euharistijsko slavlje okrunjeno je humanitarnom gestom. ‘Pretekli novčić’ odnosno ‘milostinja ‘od učeničkih uplata za prijevoz uručen je domaćinu, gvardijanu samostana fra Velimiru Mandiću. Darovani iznos  namijenjen je za jednogodišnju stipendiju u vidu školovanja jednog siromašnog studenta s Humca. Svi nazočni su ovu gestu ispratili velikim i snažnim pljeskom, pokazujući time koliko drže do solidarnosti prema svojim vršnjacima.

Na kraju sv. mise riječi zahvale uputio je u ime organizatora don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Na osobit način zahvalio je svim nazočnim maturantima, njihovim vjeroučiteljima i profesorima, humačkim franjevcima, nadbiskupu Barišiću i svima koji su sudjelovali u animiranju euharistijskog slavlja i cjelokupnoj organizaciji susreta maturanata.

Po završetku svete mise i kratkog zadržavanja na Humcu, maturanti su se autobusima, zajedno sa svojim profesorima i vjeroučiteljima, uputili prema Mostaru, a zatim i prema Međugorju.

Updated: 23/03/2015 — 09:56
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme