Održano natjecanje iz vjeronauka 2018.godine

Županijsko / nadbiskupijsko natjecanje iz Vjeronauka – Vjeronaučna olimpijada!

U petak, 9. ožujka 2018. u našoj školi okupilo se 55 vjeroučenika iz jedanaest osnovnih škola i 40 vjeroučenika iz osam srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate na školskome natjecanju. S njima su i njihovi mentori koji su ih strpljivo i predano vodili do postignutog uspjeha.  Na županijskom/ nadbiskupijskom natjecanju iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade pokazali su svoje znanje u pojedinačnom pisanom testu, zajedničkoj tomboli, a usmenom dijelu pod nazivom „Tko želi biti Isusov milijunak“ pristupili su vjeroučenici prvih pet ekipa osnovnih i srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate iz testa i zajednički rješavane tombole. Tema natjecanja je Kršćani na putu dijaloga.

Program je započeo svečanom himnom, a pozdravne riječi okupljenima uputila je defektologinja Škole, prof. Nada Meštrović koja je izrazila svoju radost i zadovoljstvo što se županijsko natjecanje iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade događa u našoj školi.

 

Sinopsis priredbe

Isus je želio jednu Crkvu za koju je na poseban način molio prije početka svoje muke.

Evanđelist Ivan u Isusovoj velikosvećeničkoj molitvi zapisao je tu Isusovu želju i molitvu. Dio velikosvećeničke molitve pročitale su vjeroučenice Cvita i Emili.

Kristova Crkva nastala je stvaralačkom snagom Duha Svetoga. Mi ispovijedamo kako je Crkva jedna po Bogu kao svom izvoru, jedna je po Isusu Kristu kao svom utemeljitelju, jedna je po Duhu Svetome koji je duša Crkve. Molitvu iz Rimske liturgije pročitala je vjeroučenica Patricia

Znanje je jako važno u životu svakoga od nas, kako i na koji način je krenula dramska skupina naše škole u potragu za znanjem?

Isusova želja i molitva za zajedništvom svih kršćana može se ostvariti kroz naše susrete s drugima koji su nam potrebni u različitim životnim situacijama. O tome nam  je govorila Sara kroz stihove Severina  Schneider (Šnajdera.)

Čovjek kršćanin je u traganju za živim Bogom. O Božjoj blizini i prisutnosti pjesnik Antun Branko Šimić napisao je pjesmicu Nađeni Bog koju je pročitala vjeroučenica Nika

Kršćani su potrebni jedni drugima, kako bi svjedočili Radosnu vijest u svijetu u kojemu živimo. Okruženi smo ljudima s posebnim potrebama. Koje su to specijalne potrebe, rekao nam je vjeroučenik Ivan u svom monologu.

„ Tko pjeva dvostruko moli“ rekao je sveti Augustin. Srce predajem ti i Rijeke žive vode pjevali su  Ivan i Nola.

Nadbiskupov kancelar don Josip Lenkić  koji je redovito s nama na nadbiskupijskom / županijskom natjecanju iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade uputio nam je nekoliko riječi lijepih i punih nade: „Posebnost dijaloga, s crkvene strane, jest traženje novih načina, novih putova u primjeni Evanđelja na konkretne društvene prilike određenog naroda. Poziv je to kršćanima na inovativnost i kreativnost, koji tako vođeni Duhom Svetim omogućuju da Riječ Božje trči svim narodima”,  vjeroučenici su „sluge te Riječi, ministri Božje Riječi, a biti sluga te Riječi je neizrecivo uzdignuće”. Zato je to njima i mentorima najbolje priznanje i veliko hvala za uloženi trud i vrijeme utrošeno u pripremi za olimpijadu.

„To je poziv da stvarate svoj ambijent, kako biste kroz dijalog i sučeljavanja mogli saznati pitanja današnjeg čovjeka, prepoznati znakove vremena te proročki davati prave odgovore. Tako Kristov nalog da se Evanđelje propovijeda svim narodima (Mt 28,19-20) dobiva novi zamah. Time se otvaraju vrata ujedinjenju čovječanstva na čemu Crkva ustrajava, krštavajući u jednom Duhu i blagujući jedan Kruh”.

Mali slavuji 2. d razreda raspjevali su nas pjesmama „Kad Isus dolazi“ i  „ Isuse, volim te“.

Ravnateljica Škole, gospođa Katica Skukan, natjecanje  je proglasila otvorenim.

Upute o natjecanju i sam tijek natjecanja rekla nam je vjeroučiteljica Ljiljana Elek (predsjednica županijskog povjerenstva za srednje škole) , koja je natjecateljima poželjela puno uspjeha, mirnu ruku i nadu u njihovom radu.

Vjeroučiteljica Marijana Dellavia (predsjednica županijskog povjerenstva za osnovne škole) je vjeroučenike i članove Povjerenstva prema unaprijed pripremljenom popisu uputila u učionice.

Kroz program su nas vodili vjeroučenicI:  Nola Durut i Ivan Vidović .

Program je osmislila vjeroučiteljica Ljiljana Elek, a u njemu s vjeroučenicima sudjelovale su: Meri Popović, prof. i Ana Kajić, prof..

Neizvjesnost rezultata pisanog testa i tombole bila je na licima svih vjeroučenika.

Povjerenstvo je objavilo privremenu ljestvicu poretka, bilo je puno radosti i osmjeha na licima prvoplasiranih koje očekuje još jedna neizvjesnost „Tko će biti Isusov milijunak“ koji će našu Županiju/ Nadbiskupiju predstavljati na državnom natjecanju iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade koje će se održati od 18. do 20. travnja 2018. u Poreču.

Bilo je zahtjevno, lijepo i opušteno. Vjeroučenici su bili disciplinirani i natjecateljski raspoloženi.

Titulu „Isusovog milijunaka“ Zadarske županije / nadbiskupije ostvarili su vjeroučenici  Osnovne škole Braća Ribar – Posedarje i Srednje škole Kneza Branimira – Benkovac.

 

Olimpijci su jedni drugima čestitali na postignutome uspjehu. Čestitala im je ravnateljica škole, prof. Katica Skukan, zatim članovi Povjerenstva. Svi natjecatelji dobili su priznanja, a njihovi mentori zahvalnice.

 

Ljiljana Elek

 

Comments are closed.