Održano nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka –

?

?

Vjeronaučna olimpijada 2016. godine

 

Osnovna škola Bartula Kašića – Zadar bila je domaćin nadbiskupijskog/ županijskog natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade za vjeroučenike osnovnih škola i natjecanja iz vjeronauka za vjeroučenike srednjih škola. Tema natjecanja bila je: Brak i obitelj u Božjem naumu.

Na nadbiskupijsko/ županijsko natjecanje pozvani su vjeroučenici iz 12 osnovnih škola i vjeroučenici iz 7 srednjih škola koji su u pratnji svojih mentora došli u hol škole gdje smo imali prigodni program kojeg su pažljivo pripremile Meri Popović, prof. hrvatskog jezika i Ana Kajić, prof. vjeronauka.

Program je započeo svečanom himnom „Lijepa naša domovino“ u izvedbi klape Skulari OŠ Bartula Kašića. Kroz program vodile su nas vjeroučenice Ana Antunović i Tija Klapan. Riječima dobrodošlice obratila nam se ravnateljica OŠ Bartula Kašića, gospođa Katica Skukan. Vjeroučenik Jošua Župnek recitirao nam je pjesmicu Mala i velika obitelj u kojoj nam je govorio o povezanosti obitelji i Crkve. Za kršćanina jedini ispravan stav prema budućnosti je suradnja s milošću Božjom, koju prije svega treba ostvarivati u ljubavi. Koliko je važno nekoga voljeti rekli su nam vjeroučenik Goran Ćoza i vjeroučenica Petra Baričević. Obitelji nas uče kako sve ljude treba prihvaćati onakvima kakvi oni jesu jer svatko je vrijedan poštovanja i ljubavi. Kako se osjećao jedan Jozef koji je silno želio biti voljen i prihvaćen u monologu rekao nam je vjeroučenik Ivan Vidović. Bog je u svemu što nas okružuje, tragove Njegove dobrote i ljubavi možemo primjetiti posvuda oko nas. O Njegovoj prisutnosti i dobroti govorila nam je vjeroučenica Ecija Tudorović u pjesmici Bog. Duhoviti igrokaz „Zaljubitis“ na temu ljubavi i zaljubljenosti i kako se one očituju izvele su nam dvije Barbare i Karlo. Riječi velikog znanstvenika Nikole Tesle: „ Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentriramo naše misli o toj istini, postsjemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da svu istinu treba tražiti u Bibliji“, ali ove riječi postale su dio životne stvarnosti vjeroučenika Roka Marcelića i Ivana Grginovića koji su prepoznali svoje talente i vrijeddno ih upotrebljavaju koji su nam izveli pjesmu Aleleuja, posvećenu Bogu i njegovoj ulozi u našim životima, te skladu čovjeka i Neba. Predstojnik Katehetskog ureda don Gašpar Dodić pozdravio je sve nazočne, zahvalio ravnateljici, gospođi Katici Skukan na gostoprimstvu, te je izrekao osobno iskustvo i važnost obiteljskoga i kršćanskoga odgoja u vlastitome životu. Sve nas povezale su riječi molitve pape Ivana Pavla II.:“Krist jednom stade na žalu“ čiju melodiju na klaviru je svirala vjeroučiteljica Iva Babić, te smo svi radosno pjevali. Otac Nadbiskup mons. Želimir Puljić obratio nam se svojom pastirskom riječi U Godini milosrđa, osvrnuvši se na prethodne tekstove i riječi prigodnoga programa, te analizirajući značenje simbola i njihovu povezanost sa temom natjecanja. Zatim je natjecanje proglasio otvorenim.

Upute o natjecanju pročitala je vjeroučiteljica Marijana Dellavia, predsjednica Povjerenstva srednjih škola. Vjeroučiteljica Ljiljana Elek predsjednica Povjerenstva osnovnih škola zahvalila je svima koji su na bilo koji način pomogli i doprinjeli organizaciji ovoga natjecanja, te je uputila članove Prosudbenog povjerenstva i vjeroučenike prema unaprijed pripremljenim učionicama.

Kako za osnovne tako za srednje škole natjecanje se sastojalo od tri kruga. Prvi dio natjecanja bio je pojedinačno pisanje testa. Drugi dio natjecanja bilo je zajedničko rješavanje tombole. Zatim su se svi sudionici natjecanja (80-tak vjeroučenika) odmorili uz sendvić i sok, te međusobno druženje i razgovor.

Nakon prvog kruga natjecanja prednost je imala ekipa OŠ Bartula Kašića – Zadar ( 49,75 ) bodova, drugo mjesto ekipa OŠ Braća Ribar – Posedarje ( 46,75) bodova, treće mjesto ekipa OŠ Benkovac – Benkovac ( 43,75 ) bodova, četvrto mjesto ekipa OŠ Smiljevac – Zadar (43,25) bodova, peto mjesto ekipa OŠ Vladimira Nazora – Škabrnja ( 43,00 ) bodova. Slijedeća mjesta zauzele su ekipe OŠ Šimuna Kožičića Benje – Zadar, OŠ Jurja Dalmatinca -Pag, OŠ Šime Budinića – Zadar, OŠ Zadarski otoci – Zadar, OŠ Stjepana Radića – Bibinje, OŠ Petra Zoranića – Jasenice i OŠ Sveti Filip i Jakov- Sv. Filip i Jakov.

Nakon drugog kruga natjecanja – zajedničke tombole dogodila se izmjena ekipa OŠ Smiljevac – Zadar postigla je dva boda više od ekipe OŠ Benkovac – Benkovac, te je OŠ Smiljevac – Zadar zauzela treće mjesto, a OŠ Benkovac – Benkovac četvrto mjesto. U treći završni krug „Tko želi biti Isusov mili-junak“ išle su ekipe prvih pet osnovnih škola. Vjeroučenici su pokazali puno znanja, postojala je želja zadržati prvo mjesto kod ekipe OŠ Bartula Kašića, a kod ekipa OŠ Braća Ribar – Posedarje želja za preuzeti prvo mjesto što im je pošlo za rukom na zadnjem pitanju – potekle su suze radosnice. Ekipa OŠ Braća Ribar – Posedarje predstavljat će naš Nadbiskupiju na državnom natjecanju.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici  Gimnazije Jurja Barakovića Zadar iz Zadra pod vodstvom mentora Slobodana Šarića s osvojenim 76, 75 bodom. Drugo mjesto osvojila je Srednja škola kneza Branimira Benkovac iz Benkovca s mentorom Hrvojem Oštrićem (67, 25 bodova), a treće mjesto Prirodoslovno-grafička škola Zadar iz Zadra pod vodstvom mentorice Anite Šerer Matulić (52,75 bodova).

Čestitali smo im i poželjeli puno uspjeha i sreće na državnom natjecanju koje će se održati od 6. do 8. travnja u Opatiji! Katica Skukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića darovala im je Spomenicu škole domaćina natjecanja i čestitala svim sudionicima. U ime Zadarske nadbiskupije pobjednicima a i svim sudionicima je čestitao don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda.

 

Updated: 04/05/2016 — 16:35
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme