Održana Zlatna harfa 2015.

Održana Zlatna harfa 2015. – smotra dječjih župnih zborova Zadarske nadbiskupije

Prvi dio Zlatne harfe Zadarske nadbiskupije održan je u subotu 16. svibnja u crkvi sv. Duje franjevačkog samostana u Kraju na otoku Pašmanu. Tada su nastupili dječji zborovi iz Bibinja, s voditeljicom s. Svjetlanom Parađ, Biograda (s. Anka Špralja) te zadarskih gradskih župa Arbanasa (s. Ivka Piplović), Relje (s. Agneta Đerek), Smiljevca (s. Antonela Malenica) i Voštarnice (s. Kristijana Ajduković).

2015ZlatnaHarfaDrugi dio Smotre održan je u subotu 23. svibnja u crkvi Sv. Marije u Zadru kod benediktinki. Nastupili su dječji župni zborovi iz Benkovca, pod vodstvom s. Leopoldine Đurić, Nina (s. Krešimira Zanki), Paga (Antony Buljanović), Zemunika (s. Vladislava Terzić) te zadarskih gradskih župa Ploče (Lucija Stipčević), Plovanija (Nataša Pirc) i Puntamika (s. Marija Beroš). Susret je počeo svečanim misnim slavljem koje je predvodio mr. don Gašpar Dodić, predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda koji je i animirao sudionike za vrijeme nastupa. Raspjevanu djecu pohodio je i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je uoči svetkovine Duhova poželio da ih Duh Sveti ispuni svojim darovima i radošću te da i dalje anđeoskim glasovima proslavljaju Gospodina pjesmom.

Tema ovogodišnje Harfe je ‘Posvećeni život – Radujte se’, te je don Gašpar u homiliji predstavio ciljeve Godine posvećenog života, govoreći o poruci ljudi posvećenog života koju šalju u sadašnjem vremenu. Prema odluci pape Franje, Godina Posvećenog života (30. studenoga 2014. – 2. veljače 2016.) započinje o obljetnici objavljivanja Konstitucije ‘Lumen gentium’, a završava o pedesetoj obljetnici objavljivanja koncilskog dekreta ‘Perfectae caritatis’ o obnovi posvećenog života, u nastojanju za evanđeoskim savjetima kao znaku nebeskog kraljevstva. “Među ljudima je nestalo radosti, podijeljeni su i otuđeni, postali su individualisti. Stoga su vrijedne kvalitete koje su temelj ljudima posvećenog života: radost i zajedništvo. Pozvani smo pokazati da je Bog moćan, može ispuniti naše srce i učiniti nas sretnim. Zajedništvo hrani našu radost u služenju Crkvi, obiteljima i mladima, starima i bolesnicima”, rekao je don Gašpar. Kriza kroz koju prolazi društvo dotiče i posvećeni život, no ona se ne smije shvatiti ‘kao predsoblje smrti’, nego kao prigoda za duboki rast, u sigurnosti da posvećeni život nikada neće nestati iz Crkve, istaknuo je don Gašpar, dodavši da je poziv milost, a posvećeni život Božji dar koji se treba izmoliti i otvorenim srcem prihvatiti.

Tragom poticaja pape Franje da se vjernici okupljaju oko osoba posvećenog života, da se s njima raduju i dijele njihove poteškoće, i Zlatna harfa je održana u prostoru redovničkih zajednica u Zadarskoj nadbiskupiji. “Zlatna harfa je način za susret s Bogom i prati sadašnji trenutak života Crkve. Harfa je glazbeni časoslov Crkve, lijepi pjevni doprinos Godini posvećenog života, kad djeca radosnim i raspjevanim srcem uzvraćaju radost svojim voditeljicama i njihovim suradnicima”, istaknuo je don Gašpar, potaknuvši djecu da osluškuju što im Duh Sveti govori. Predstojnik Dodić zahvalio je koludricama s opaticom Anastazijom Čizmin na domaćinstvu. Benediktinke sv. Marije su najstarija samostanska redovnička zajednica u Hrvatskoj i druga najstarija ženska benediktinska zajednica u svijetu. Zahvalio je i roditeljima koji podržavaju djecu i šalju ih na probe. Time se djeca odgajaju za lijepo ponašanje i druženje u radosti, uljepšavajući liturgijska slavlja pjevanjem u župama. Čestitao je redovnicama Godinu posvećenog života, izrazivši im priznanje, kao i voditeljima laicima zborova koji aktivno sudjeluju u župama, za trud kojeg ulažu u radu s djecom.

Updated: 29/05/2015 — 11:57
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme