Održana vjeronaučna olimpijada

Nadbiskupijsko natjecanje iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade!

 

U četvrtak, 19. veljače 2015. u našoj školi okupilo se 55 vjeroučenika iz jedanaest osnovnih škola  koji su postigli najbolje rezultate na školskome natjecanju. S njima su i njihovi mentori koji su ih strpljivo i predano vodili do postignutog uspjeha.

Na nadbiskupijskom natjecanju iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade pokazali su svoje znanje u pojedinačnom pisanom testu, zajedničkoj tomboli, a usmenom dijelu pod nazivom „Tko želi biti Isusov milijunak“ pristupili su vjeroučenici prvih pet ekipa koji su postigli najbolje rezultate iz testa i zajednički rješavane tombole. Tema natjecanja je Drugi vatikanski koncil.

Program je započeo svečanom himnom, a pozdravne riječi okupljenima uputila je ravnateljica Škole, prof. Katica Skukan.

 

Sinopsis priredbe

Kad molimo, razgovaramo s Bogom. Predajemo Mu se puni pouzdanja da će njegova volja biti istovjetna našoj molitvi.  Mi učenici najviše molimo za dobre ocjene, za to da nas se „samo još danas“ ne pita. Možda bi bilo dobro da odvojimo trenutak prije učenja i da zamolimo Gospodina za bistar i otvoren um, ovako kako je to za sve nas ovdje, a posebno za natjecatelje, učinila Petra.

Ljudi su skloni stalno nešto sakupljati. Što li to sakuplja učenik 5.a razreda Vid Begonja, čuli smo u monologu Sakupljač s kojim se  predstavio na ovogodišnjem Lidranu.

Papa Ivan Pavao drugi, aktivni sudionik poslijekoncilske obnove, puno je govorio o čovjekovoj potrebi za povjerenjem, ljubavlju, nadom i mirom. Što se događa kad čovjek ostane bez njih i zbog čega su nam ove četiri stvari vrijedne i potrebne u životu rekli su nam Petra, Ana, Luka, Nika i Nola.

Albumi su šarene slikovnice koje čuvaju dijelove naših života, posebne trenutke i još posebnije ljude koji su obilježili i obilježavaju naš mali svijet. Što li se sve može pronaći u Albumu srca rekle su nam dvije Barbare i Nina.

„ Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentriramo naše misli o toj istini, postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da svu istinu treba tražiti u Bibliji.“ Ovo su riječi velikog znanstvenika Nikole Tesle.  Pjesme posvećene Bogu , njegovoj ulozi u našim životima i skladu čovjeka i Neba pjevala su dva Roka.

Nekoliko riječi, lijepih i punih nade, uputio nam je  don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda.

Ružica Anušić, vjeroučiteljica koja je ujedno i član državnog Povjerenstva iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade, natjecanje je proglasila otvorenim te je svima poželjela puno uspjeha, bistar um, mirnu ruku i nadu.

Kroz program nas je vodila vjeroučenica Paola Grbeša.

Program su osmislile i u njemu s učenicima sudjelovale: Ines Čakarun Tokić, prof. Meri Popović, prof. Ana Lisica, prof. i Ana Kajić, prof.

Neizvjesnost rezultata pisanog testa i tombole bila je na licima svih vjeroučenika. Kada je Povjerenstvo objavilo privremenu ljestvicu poretka, bilo je puno radosti i osmjeha na licima prvoplasiranih koje očekuje još jedna neizvjesnost „Tko će biti Isusov milijunak“ koji će našu županiju/ nadbiskupiju predstavljati na državnom natjecanju iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade koje će se održati od 8. do 10. travnja 2015. u Krku.

Bilo je zahtjevno, lijepo i opušteno. Vjeroučenici su bili disciplinirani i natjecateljski raspoloženi.

Titulu „Isusovog milijunaka“ Zadarske nadbiskupije ostvarili su vjeroučenici  Osnovne škole Bartula Kašića: Marko Bakmaz, Gloria Bojo, Ema Ćošić, Sara Svorcina i Stipe Adžić koje su pripremale vjeroučiteljice Jolida Klarić i Ljiljana Elek.

Ljiljana Elek

 

 

 

 

 

Updated: 24/02/2015 — 21:36
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme