ODRŽAN MEĐUBISKUPIJSKI SUSRET MATURANATA

SUSRET MATURANATA 2014.

U suradničkoj organizaciji Katehetskih ureda Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije u Humcu je 5. travnja 2014. održan međubiskupijski susret maturanata na kojem je sudjelovalo dvije tisuće i sedamstopedeset učenika završnih razreda s područja Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Šibenske i Dubrovačke biskupije.

Ovogodišnji susret bio je 15 u nizu. Naime, na inicijativu nekolicine vjeroučitelja s pordručja grada Splita prije 15 godina održan je prvi takav susret u Vepricu. Od početnog skromnog okupljanja susreti su iz godine u godinu postajali sve masovniji, poprimajući prepoznatljivu fizionomiju. Najbrojnijoj skupini splitskih maturanata koja je iz Poljuda krenula s dvadeset i pet autobusa, priključili su se maturanti iz Sinja, Imotskog, Trogira, Omiša, Makarske, Metkovića, Šibenika, Dubrovnika i šest autobusa iz Zadarske nadbiskupije. Pred  župnu crkvu svetog Ante Padovanskoga na Humcu stigla su ukupno pedeset i dva autobusa. Euharistijsko slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika. U propovijedi biskup Perić je, maturantima govorio o važnoj kršćanskoj kreposti poniznosti.

Na završetku misnog slavlja mr. Josip Periš naglasio je važnost i znakovitost ovakvih susreta. Maturanti su mogli posjetiti znameniti franjevački samostan na Humcu, mjesto od izvanredne važnosti za vjerski i kulturni život tog dijela Hercegovine. U njegovu muzeju čuva se Humačka ploča, najstariji pisani spomenik Hrvata u Bosni i Hercegovini. Uslijedilo je razgledavanje Mostara i kratki posjet Međugorju.

 
Updated: 06/12/2015 — 11:51
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme