Stručni skup vjeroučitelja – Simpozij o Ivanu Pavlu II.

U svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru  27. studenog  održan je Znanstveni skup o Ivanu Pavlu. Skup je, naime, središnji dio manifestacije ‘Dani Ivana Pavla II.’ organizirane povodom desete obljetnice pohoda Zadru pape. Osim Fakulteta i Zadarske nadbiskupije – nositelja simpozija, u organizaciji Simpozija sudjelovali su Katehetski ured Zadarske nadbiskupije  i Agencija za odgoj i obrazovanje. Stoga i ne čudi što je Skup, osim 12 predavača, okupio i veće broj vjeroučitelja s područja naše nadbiskupije.

Nakon pozdravnih govora u 9 sati, u 9.30 sati fra Anton Badurina je izlagao o temi: Ivan Pavao II. “drugačiji Papa” (biografija). Slijedila su izlaganja: Pape i hrvatski narod, posjet pape Aleksandra Zadru 1177. i “zadarski” pape (mons. dr. Eduard Peričić); Karol Wojtyla ‘Božji putnik’ (prof. dr. Josip Faričić); Personalistička etika Ivana Pavla II. (prof. dr. Iris Tićac).

U 11.20 sati je započeo drugi dio prijepodnevnog dijela simpozija. Zadarski nadbiskup Želimir Puljić izlagao je o temi “Europa u spisima Ivana Pavla II.”. Slijedila su izlaganja: Ivan Pavao II. u Zadru 2003. – poruka mladima i hrvatskom narodu (mons. Ivan Mustać); Uloga laika u Crkvi i javnom životu (dr. Neven Šimac); Konvergentnost vjere i razuma u svjetlu antropologije čina pape Ivana Pavla II. (doc. dr. Marko Vučetić).

U 15.30 sati dr. Zlatko Begonja je govorio  o temi „Ivan Pavao II. protiv bezbožnih ideologija i totalitarnih sustava”. Zatim je slijedilo izlaganje: Sukladnost vjere i najnovijih znanstvenih spoznaja (dr. Vuko Brigljević); Marijan Oblak i Karol Wojtyla na Drugom vatikanskom saboru (prof. dr. Ante Uglešić); Ivan Pavao II. u nastojanjima oko priznanja Republike Hrvatske (Ive Livljanić, veleposlanik u miru); Hrvatski narod u zajednici europskih naroda u mislima Ivana Pavla II. (admiral Davor Domazet-Lošo).

Personalistička etika Ivana Pavla II. naziv je izlaganja prof. dr. Iris Tićac koja je na znanstvenom skupu o papi Ivanu Pavlu II. u srijedu 27. studenoga u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru izazvala osobitu pažnju i čestitke. Dr. Tićac je istaknula ključne kategorije Wojtyline antropologije koje otvaraju dostojanstvo ljudske osobe. To su samoodređenje, transcendencija, sloboda u službi istine.Samo osoba može svoju slobodu staviti u službu istine i ljubavi. Temeljni princip je osoba, a na razinu norme Wojtyla je uzdigao ljubav. Ljubav u Wojtyle nije svedena samo na osjećaj, nego je to odgovorni etički čin,

 

Updated: 10/12/2017 — 16:52
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme