Poziv na potporu Božićnoj 10. akciji Hrvatskog Caristasa

Predmet: Zamolba za potporu 10. akciji Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“

Ur. br. 365/12

 

Poštovani vjeroučitelji i vjeroučiteljice,

Hrvatski Caritas već deset godinu zaredom provodi Božićnu akciju „Za 1000 radosti“ pozivajući hrvatske građane i tvrtke – a na poseban način djecu i mlade – da pomognu najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj. Želja nam je da i oni kojima je teško nositi se s nedaćama: gubitkom najmilijih, teškim stambenim prilikama, nezaposlenosti, dugovima ili bolesti – u vremenu iščekivanja i proslave Božića osjete bar nešto od blagdanske radosti.

Zahvaljujem vam za sve oblike komunikacije, suradnje i potpore kojima ste omogućili da u akciji „Za 1000 radosti“ pomoć stigne u tisuće siromašnih obitelji diljem Hrvatske. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta školama je preporučivalo da se u akciju uključe i iskoriste je u odgojno-obrazovnom procesu kako bi djeca i mladi razvijali solidarnost, požrtvovnost, nesebičnost i socijalnu osjetljivost, učeći kako postajati nositeljima promjena u društvu.

Drago nam je da ste akciju „Za 1000 radosti“ često kreativno nadograđivali vlastitim inicijativama i projektima. Prema izvješćima koje smo dobivali za 50% (a ponekad i 100%) sredstava koja ste u školama sami usmjeravali obiteljima u svakovrsnim potrebama u vlastitoj sredini – vidimo da mreža dobra doista postaje sve gušća i učinkovitija.

U svjetlu „Godine vjere“, koja je 11. listopada započela, te osobito, kao Hrvatski Caritas, potaknuti porukama broja 14 apostolskoga pisma „Vrata vjere“ Svetoga Oca, akciju „Za tisuću radosti“ ove godine vodimo pod nazivom: „Vjerovali ili ne: i vi možete mijenjati svijet!“ Ondje nas papa Benedikt XVI. upozorava: „Zahvaljujući vjeri možemo u onima koji traže našu ljubav prepoznati lice Gospodina uskrsloga: ‘Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!’ (Mt 25,40).“

Kao i svake godine, proizvodi akcije za škole su besplatni a šaljemo ih dovoljno za sve učenike. Obzirom na tešku ekonomsku situaciju – premda kao i dosad predlažemo da učenici koje žele i mogu akciji doprinesu prilogom od 5 kuna – oni kojima je to nemoguće mogu dati i manji prilog, mogu ga dati pozivom na naš donacijski telefon (060 9010 – cijena poziva 6,25 kn) ili, jednostavno, doprinijeti akciji nekim činom konkretne pomoći prijatelju u nevolji i bez novčanog priloga. Vjerovali mi ili ne – svatko može mijenjati svijet! Polovicu prikupljenih sredstava škole mogu, kao i dosad, same usmjeriti obiteljima u potrebi u vlastitoj sredini, a polovicu putem Hrvatskog Caritasa uputiti obiteljima diljem Hrvatske.

Molim Vas stoga da u svojim školama u „Godini vjere“ zauzeto poduprete Božićnu akciju „Za 1000 radosti“ kako bi naša djeca i mladi povjerovali da svojim djelima ljubavi prema bližnjima doista mogu doprinijeti promjeni svijeta.

Želeći Vam sve najbolje u osobnom životu kao i u obavljanju Vaše odgovorne službe,

Srdačno,

mons. Fabijan Svalina

ravnatelj Hrvatskog Caritasa

Updated: 06/12/2015 — 11:56
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme