Odredbe i preporuke mons.Želimira za Godinu vjere

Nadbiskupski ordinarijat Zadar
Br. 1634/2012

Župnim uredima i samostanima u Nadbiskupiji

Apostolskim pismom ‘Vrata vjere’ papa Benedikta XVI. najavio je Godinu vjere povodom pedesete obljetnice otvorenja Drugog vatikanskog sabora (11. listopada 1962.) i dvadesete obljetnice proglašenja Katekizma Katoličke Crkve (11. listopada 1992.), za koji vele da je jedan od ‘najvažnijih koncilskih plodova’. Papa će 11. listopada 2012. otvoriti Godinu vjere koja će trajati do svetkovine Krista Kralja, 24. studenog 2013. Kongregacija za nauk vjere, kojoj je Papa naložio neka pripremi konkretne pastoralne smjernice, potiče župnike, katehete, osobe posvećenog i kontemplativnog života, članove crkvenih društava, pokreta kao i sve vjernike neka kroz to razdoblje produbljuju poznavanje svoje vjere koju ispovijedaju, slave i od nje žive. Smjernice također preporučuju župnicima da organiziraju ‘pučke misije’ i ‘druge pastoralne inicijative’ koje će pomoći ljudima ‘da ponovno otkriju dar krštenja’, kao i zadaću da za vjeru svjedoče i apostolski se za nju zauzimaju’. Jer, ‘primili su poruku spasenja’, piše u Pastoralnoj konstituciji ‘Crkva u suvremenom svijetu’, i dužni su tu poruku ‘objaviti svima’ (GS 1).

 Uz početak Godine vjere u našoj Nadbiskupiji, evo, nekoliko konkretnih odredbi:

 1.      Neka se u nedjelju, 7. listopada 2012. objavi vjernicima početak Godine vjere, te iz priložene okružnice pročitaju brojevi 1, 4 i 5 (što može biti umjesto propovijedi).

2.      Na pedesetu pak obljetnicu otvorenja Drugog Vatikanskog sabora, 11. listopada 2012., neka se oglase crkvena zvona u podne i neka zvone pet minutakao znak naše radosti i zahvalnosti za taj povijesni i milosni događaj.

3.      Službeno otvorenje Godine vjere za Zadarsku nadbiskupiju bit će u ponedjeljak, 22. listopada 2012. pod večernjom misom u 19 sati u našoj katedrali. To je dan posvećen sjećanju na blaženoga Ivana Pavla II. Neka se to u oglasima objavi vjernicima, a svećenike i redovnike pozivam na koncelebraciju.

4.      Članove posvećenog i kontemplativnog života u našoj Nadbiskupiji pozivam neka u svoje dnevne molitve uključe nakane svetoga Oca kako bi današnji ljudi našim zauzimanjem, vjerom i svjedočenjem ‘osjetili potrebu poput Samarijanke poći na zdenac slušati Isusa i crpsti s izvora iz kojeg teče voda živa’ (Vrata vjere, br. 3).

Neka nam svima Godina vjere pomogne otkrivati i proučavati bogatstvo nauka kojeg je Crkva ljubomorno čuvala i s velikom pažnjom tumačila i prenosila: Od Svetog Pisma do crkvenih otaca, od učiteljâ teologije do svetaca iz svih razdoblja povijesti kako bi vjernicima pružila sigurnost u njihovu svakodnevnom životu (vidi: Vrata vjere, br. 11). O drugim odredbama i preporukama bit će govora u drugim prigodama.

†  Želimir Puljić, nadbiskup

Zadar, 1. listopada 2012.

Updated: 13/12/2013 — 17:54
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme