Stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje redovito prigodom početka nove školske godine organizira stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore. Tako je 15. rujna ove godine u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu održan stručni skup na temu: Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita. Na stručnom skupu sudjelovalo je tridesetak vjeroučitelja Splitsko-makarske i Zadarske nadbiskupije te Hvarske, Šibenske i Dubrovačke biskupije.

Nakon uvodne molitve sudionicima stručnog skupa obratili su se pozdravnim riječima mr. don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz riječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički identitet vjeroučitelja održao je don Josip Periš, pozivajući vjeroučitelje na ozbiljno i odgovorno obavljanje vjeroučiteljske službe, kao i trajno usavršavanje i rast u različitim dimenzijama: općeljudskoj, duhovno-vjerničkoj, teološkoj, didaktičko-metodičkoj i psiho-pedagoškoj.

Drugo predavanje na temu Ostvarivanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispitaodržala je Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje. Upoznala je vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore s pravima i obvezama tijekom stažiranja te ih potaknula na ustrajan i marljiv rad koji jamči uspjeh ne samo na stručnom ispitu, nego i u svakodnevnom radu.

Nakon stanke uslijedile su pedagoške radionice, na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave, koje su održale Mirjana Vučica, vjeroučiteljica savjetnica u Zdravstvenoj školi u Splitu i Sabina Marunčić. Vjeroučitelji su u manjim skupinama uspoređivali kvalitetu nastavnih priprema i promišljali o različitim vidovima praćenja nastavnog sata: sadržajnom, metodičkom i komunikacijskom. Na kraju pedagoške radionice, pokušali su osvijestiti koje elemente svog rada trebaju razvijati i koje kompetencije trebaju stjecati i unaprjeđivati.

Sabina Marunčić

preuzeto sa: http://www.nadbiskupija-split.com/katehetski/vijjesti/sastanak_pripravnika_i_mentora_2012.html

Updated: 10/12/2017 — 16:55
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme