ODRŽAN PRVI DIO ZLATNE HARFE 2012.

Prvi dio smotre dječjeg župnih zborova, Zlatne harfe zadarske nadbiskupije, čija je tema ‘Dolazak sv. Franje u Hrvatsku – Mir i Dobro! (1212-2012)’ održana je u subotu 12. svibnja u crkvi sv. Frane u Zadru. Susret je počeo misnim slavljem koje je predvodio don Gašpar Dodić, predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda. Zbog 800. obljetnice dolaska sv. Frane u hrvatske krajeve, domaćini ovogodišnje Harfe su samostani u Zadru i Karinu te im je don Gašpar zahvalio na gostoprimstvu. U zahvalnosti Bogu za prisutnost franjevaštva na hrvatskom tlu, don Gašpar je rekao da su franjevačke zajednice kroz stoljeća izgrađivale Crkvu i kulturu u našem narodu. „Bliski običnom puku, učili su ga od najobičnijih poslova agrikulture, pismenosti, znanosti i umjetnosti. Najvažnija i najvrijednija uloga franjevaca u hrvatskom narodu, po riječima kardinala Franje Kuharića, bila je u izgrađivanju moralnog života, u pružanju pomoći našem čovjeku da upozna Isusa. Ljubav prema čovjeku, koju je sv. Franjo naučio od Krista, bila je uvijek velika odlika franjevačkog života“ rekao je don Gašpar. Jubilej 800 godina od dolaska sv. Franje u Hrvatsku sjećanje je na povijesne, kulturne i religiozne korijene. „Sv. Franjo je uvijek na nov način ima puno toga poručiti: dobar i svet, oduševljen i zaljubljen, sav je u Kristu. To i nama najviše treba i u tome bismo trebali slijediti divni primjer serafskog sveca. Treba samo poslušati što Gospodin govori svakom čovjeku u svakom vremenu i htjeti to ostvariti“ rekao je don Gašpar, dodavši da se kod sv. Franje karizma i ustanova upotpunjuju u izgradnji Crkve, što očituje Franjin istinski crkveni duh. On je svoju malu zajednicu zamišljao u velikoj zajednici opće Crkve. „Popravi moju Crkvu, govori Krist sv. Franji – mi smo prvi kuća Božja koju treba obnoviti – ruševina osoba i zajednica – počnimo od samih sebe, poput sv. Franje“ rekao je don Gašpar, istaknuvši da su franjevci dali mnoge mučenike, svece, misionare, teologe, filozofe, glazbenike, pjesnike, 150 biskupa.
Sudionicima Harfe don Gašpar je rekao da svojom pjesmom stvaraju ozračje radosti i evanđeoskog duha kojim je bio ispunjen sv. Franjo. U vremenu pogođenosti krizom i nemirom, geslom Mir i dobro djeca kroz pjesmu žele pozvati na uzdizanje duše Bogu, da u njemu nađu pravi mir i oslobođenost od svake zarobljenosti. „Život sv. Franje je bio divna harmonija jednostavnosti i mudrosti. Jednostavnost se otkriva u pristupu Bogu, sebi i ljudima, a izražava se u poniznom i brižljivom ophođenju s bližnjima i svim stvorenjima. Svojim pristupom ukida razliku između ‘viših’ i ‘nižih’“ rekao je don Gašpar. Istaknuo je da je Zlatna harfa obogaćenje za župnu zajednicu i djecu jer uče liturgijske pjesme, otkrivanje glazbe doprinosi i osobnom sazrijevnaju. Glazba je povlašteni jezik u komuniciranju vjere Crkve i pomaganju hoda vjere vjernicima; odgojna uloga glazbe može pomoći otvaranju razuma i srca najširim horizontima. Plod Zlatne harfe treba biti približavanje vrednotama koje oplemenjuju dušu i poticaj su na još veću odgovornost u svjedočenju evanđeoske radosti, blagosti i ljepote, rekao je don Gašpar.

Nastupili su sljedeći dječji župni zborovi: zbor Dominik Savio iz Arbanasa (voditeljica s. Antonija Jurić) izveo je pjesme ‘O da bude’ i ‘Odlučio sam slijediti Krista’, zbor sv. Marcele iz Nina (s. Krešimira Zanki) u pratnji tamburaša župnog zbora mladih pjesme ‘Nek te hvale’ i ‘Gospin laudate’, zbor iz Ploča (Ana Kolanović) ‘Vjek hvaljen budi’ i ‘Kriste budi naša radost’, zbor Radost i nada iz Biograda (s. Anka Špralja) pjesme ‘Zvona zvone’ i ‘Ja sam trs’ a zbor Marijini prijatelji iz Zemunika (s. Vladislava Terzić) ‘Oče naš dobri’ i ‘Djeca sv. Frane’. Svaki zbor primio je priznanje za sudjelovanje.

Ines Grbić

Updated: 10/12/2017 — 20:34
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme