U ZADRU ODRŽAN RADNI SUSRET PREDSTOJNIKA KATEHETSKIH UREDA I VODITELJA ŽUPANIJSKIH STRUČNIH VIJEĆA

Radni sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja pet južnih biskupija te više savjetnice za vjeronauk splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je 16. rujna 2023. godine u Nadbiskupskom sjemeništu „Zmajević“ u Zadru, na poziv mr. sc. don Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.

Cilj ovog redovitog radnog susreta bio je analiza stručnog usavršavanja vjeroučitelja u Splitsko-makarskoj i Zadarskoj nadbiskupiji te Šibenskoj, Hvarskoj i Dubrovačkoj biskupiji u prošloj 2022./2023. te usklađivanje i tematsko planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini na razini županijskih stručnih vijeća i na nad/biskupijskoj razini. U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu prisutnima je uputio mr. sc. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije zahvalivši voditeljima županijskih stručnih vijeća na prihvaćanju i vršenju ove odgovorne službe koja zahtijeva mudrost, strpljenje i nadasve darove Duha Svetoga. Potom je u ime mr. sc. mons. Milana Zgrablića, zadarskog nadbiskupa sudionike pozdravio dr. sc. don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Izražavajući zadovoljstvo što je upravo Zadar domaćin ovog susreta na početku nove nastavne i katehetske godine, don Ante je zaželio svima ugodan boravak u Zadru te plodonosan i blagoslovljen rad.

Radni dio susreta moderirala je Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk u splitskoj podružnici AZOO. Nakon pozdravne riječi, osvrnula se na realizaciju plana i programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koja je u potpunosti ostvarena. Održana su dva međubiskupijska stručna skupa i po tri radna susreta u sjedištima svakog od dvanaest županijskih stručnih vijeća. Prvi stručni skup obrađivao je mogućnosti korelacije Vjeronauka i Glazbene kulture, a drugi izazove transhumanizma, dok se na županijskim stručnim vijećima promišljalo o obrazloženju brojčane ocjene iz vjeronauka na temelju unaprijed osmišljenih kriterija, obradi izabranih izbornih tema u vjeronaučnoj nastavi te prezentaciji primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka. U svim nad/biskupijama održana je i redovita duhovna obnova vjeroučitelja budući da je duhovna dimenzija temeljna sastavnica identiteta i poslanja svakoga vjeroučitelja.

Uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenome 2023. godine planiran je na temu kreativnih nastavnih metoda, a drugi u ožujku 2024. godine vezan je za očitavanje salonitanske kršćanske povijesti u katehetskom ključu, pod radnim naslovom Salona cetehetica. Budući da u sljedećoj godini obilježavamo: obljetnicu mučeničke smrti svetoga Dujma i solinskih mučenika, obljetnicu Prvoga kongresa za starokršćansku arheologiju, obljetnicu euharistijskoga slavlja povodom Euharistijskoga kongresa te obljetnicu preminuća don Frane Bulića, kao središnje teme prvog i trećeg županijskog stručnog vijeća planirane su teme vezane za mjesto i ulogu kršćanske baštine u nastavi vjeronauka. Središnja tema drugoga županijskoga stručnoga vijeća vezana je uz korištenje Biblije u nastavi vjeronauka, odnosno odnosi se na produbljivanje B domene Kurikuluma Katoličkog vjeronauka pod nazivom Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana. Potom je prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije prezentirala kalendar rada Katehetskog ureda i objasnila njegove stavke voditeljima ŽSV-a. Pozvala je sve prisutne da šalju primjere dobre prakse za internetske stranice Katehetskog ureda i da se aktivno uključe u  evangelizacijski i katehetski projekt portala Mreže Riječi (www.mrezerijeci.com).

U poslijepodnevnom dijelu radnog susreta, nakon ručka koji je serviran u blagovaonici Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“, domaćini su osmislili kratak kulturno-edukativni program tijekom kojega su sudionici radnog susreta posjetili stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro grada Zadra u samostanu Bendiktinki Svete Marije u Zadru. Sestra Rafaela Dominis strpljivo je pokazivala vrijedne relikvijare, ikone, slike svetaca, križiće, skulpture, zlatovez i čipku koji datiraju od 8. do 18. stoljeća. Svaki od navedenih predmeta govori o svom autoru svjedočeći da čovjek samo u suradnji i otvorenosti prema Stvoritelju može izraditi ovo neprocjenjivo zlato i srebro u prenesenom i doslovnom smislu. Potom su sudionici radnog susreta posjetili katedralu sv. Stošije, mučenice iz 4. stoljeća. Ova trobrodna romanička građevina građena je u dva navrata, tijekom 12. i 13. stoljeća, sa sačuvanom starijom iz 9. ili 11. stoljeća, koja je nastala na temeljima starokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća. Gledajući te nijeme svjedoke ljubavi prema Bogu i pouzdanja u njegovu zaštitu, prisjetili smo se poznate rečenice sv. Ivana Pavla II.: „Ovdje povijest nije šutjela“.

U poslijepodnevnim satima oprostili smo se od dragih zadarskih kolega ispunjeni zahvalnošću i željom da sve planirane ishode ostvarimo u zadanim okvirima.

Sabina Marunčić

preuzeto sa: https://www.katehetski-nadbiskupija-split.net/vijesti/radni-susret-predstojnika-katehetskih-ureda-i-voditelja-zupanijskih-strucnih-vijeca-2

Updated: 18/09/2023 — 11:27
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme