Održano Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka

Županijsko/nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka

Natjecanje iz vjeronauka za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola Zadarske nadbiskupije na temu “Naša draga svetišta ” održano je 16. ožujka 2023.  godine u Zadru s početkom u 10:00 sati.

U četvrtak, 16. ožujka 2023. u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. okupilo se 65 vjeroučenika iz trinaest osnovnih škola i 35 vjeroučenika iz sedam srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate na školskome natjecanju. S njima su i njihovi mentori koji su ih strpljivo i predano vodili do postignutog uspjeha.  Tema natjecanja je Naša draga svetišta.

Na županijskom/nadbiskupijskom natjecanju iz vjeronauka – Vjeronaučnoj olimpijadi 2023. vjeroučenici su pokazali svoje znanje u dva dijela. Prvom dijelu tj. pojedinačnom pisanom testu pristupili su svi natjecatelji a drugom – usmenom dijelu pod nazivom „Milijunak“ – pristupili su vjeroučenici prvih pet ekipa osnovnih i srednjih četverogodišnjih škola koji su postigli najbolje rezultate iz testa. U kategoriji trogodišnjih srednjih škola natjecala se samo jedna škola. U ovoj kategoriji predviđeno je samo pisanje testa.

Program natjecanja, čiji su voditelj učenici Škole domaćina započeo je u 10:00 sati pjevanjem Himne. Natjecatelje je pozdravio predstojnik Katehetskog reda, don Gašpar Dodić, ravnatelj škole domaćina don Ante Sorić i zadarski nadbiskup mons Milan Zgrablić. Oni su svima zaželjeli toplu dobrodošlicu, istaknuvši kako su svi prisutni zapravo pobjednici te su dodali kako će ipak najspretnijima i najsretnijima pripasti pobjeda na današnjoj razini natjecanja.

Natjecanje se odvijalo u prostorijama Gimnazije. Nakon što su riješili test natjecatelji su se okrijepili sendvićima i sokovima. Prvi dojmovi o testu su ukazali kako pitanja «nisu bila baš lagana»! Da ne bi sve prošlo samo u natjecateljskom tonu, dok je prosudbeno povjerenstvo ispravljalo testove, učenici su sa svojim vjeroučiteljima nakon okrjepe posjetili  Stalnu izložbu crkvene umjetnosti u Zadru gdje se uvijek rado navraća s divljenjem a izlazi punijom vjerom, poštovanjem i nadahnućem.

Kad su napokon stigli rezultati pristupili smo drugom dijelu natjecanja u koji je prošlo prvih pet ekipa kako osnovnih tako i srednjih škola. Osnovne škole su: OŠ Braća Ribar – Posedarje,  OŠ Smiljevac – Zadar, OŠ Bartula Kašića – Zadar, OŠ Šime Budinića – Zadar i OŠ Kistanje – Kistanje. Srednje škole su: Klasična gimnazija Ivana Pavla II. s pravom javnosti Zadar, Gimnazija Jurja Barakovića – Zadar, Medicinska škola Ante Kuzmanića – Zadar, Srednja škola Benkovac i Srednja škola Biograd na moru.

Nakon drugog dijela natjecanja, u kojemu su natjecatelji mogli osvojiti još 20 bodova konačni poredak u srednjim školama se nije promijenio tako je prvo mjesto s plasmanom na državno natjecanje zadržala Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Vjeroučenici  Klasične gimnazije Ivana Pavla II.: Ana Kostović, Jakov Grgić, Matea Baričević i Jeronim Peša, te njihova vjeroučiteljica – mentorica S. Viktorija Gadža predstavljat će Zadarsku nadbiskupiju/županiju na državnom natjecanju iz vjeronauka. Kod poretka u osnovnim školama došlo je do promjene. Naime, dvije osnovne škole – OŠ Braća Ribar –Posedarje i OŠ Smiljevac – Zadar – ostvarile su jednak broj bodova, a na državnu razinu može ići samo jedna ekipa. Slijedom posebnih pravilima za provođenje natjecanja iz vjeronauka na državno natjecanje iz vjeronauka ide ona ekipa koja je na školskoj razini postila bolji uspjeh, a to su vjeroučenici Osnovne škole Smiljevac – Zadar: Nera Jurjević, Glorija Murtić, Lucija Mijić i Klara Jurjević te njihova vjeroučiteljica – mentorica Anica Galešić.

Sve su ekipe dobile priznanja koje im je dodijelio Ured za društvene djelatnosti Zadarske županije dok će Zadarska nadbiskupija prve tri ekipe nagraditi jednodnevnim izletom.

Pobjednicima koji će našu Nadbiskupiju predstavljati na državnom natjecanju želimo dobar rad i uspjeh!

Updated: 17/03/2023 — 11:49
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme