U Zadru održano državno natjecanje iz vjeronauka 2022. godine

Državno natjecanje održano je u Zadru od 2. do 4. svibnja 2022. Domaćin ovogodišnjeg državnog natjecanja iz vjeronauka bila je Zadarska nadbiskupija, odnosno Katehetski ured Zadarske nadbiskupije s predstojnikom i tajnicom, don Gašparom Dodićem i s. Viktorijom Gadžom i školom domaćinom održavanja natjecanja, Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. u Zadru.

Službeni dio natjecanja započeo je otvorenjem u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., gdje su domaćini pripremili bogat uvodni program.  „Zadar je radosni domaćin radosne mladosti iz cijele Hrvatske! Radostan sam što sam s vama i zahvalan zbog ovoga susreta i natjecanja“ poletno je poručio zadarski nadbiskup Želimir Puljić na početku Olimpijade kada su u sportskoj dvorani Klasične gimnazije predstavnici nadležnih institucija održali prigodne govore. Zadar je po drugi put domaćin državnog natjecanja iz vjeronauka. Nadbiskup je zahvalio organizatorima Olimpijade što su za ovogodišnju temu izabrali „velikana Crkve, sv. Ignacija i Družbu Isusovu koju je utemeljio“. Povod odabiru te teme je Jubilarna ‘Ignacijeva godina 2021. – 2022.’ uz spomen i obilježavanje 500. obljetnice obraćenja sv. Ignacija Lojolskog i 400. obljetnice njegovog proglašenja svetim. Čestitao je svim sudionicima koji su došli do finala vjeronaučnog natjecanja i zahvalio organizatorima „na mogućnosti da se svake godine učenici upoznaju s novim temama iz vjeronaučnog gradiva i imaju mogućnost natjecati se. Neka bude sretno i blagoslovljeno natjecanje i druženje“ poručio je nadbiskup Puljić.

Prigodnu riječ sudionicima uputio je i mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Istaknuvši da vjeronaučna olimpijada predstavlja i svjedočenje, ne samo potvrđivanje znanja, don Gašpar je rekao: „Vjeronauk je predmet u školi kao i drugi predmeti, ali sadržaj vjeronauka je nešto posebno, a to je osoba Isus Krist. To je život, vjera, svjedočenje i djelovanje. Vjeronauk ima neke posebnosti“ istaknuo je Dodić. Pohvalio je pripremanje učenika za natjecanje, rekavši kako je osobitost vjeronaučnog znanja u tome da će učenike uputiti u život da i oni budu svjedoci poput sv. Ignacija, velikana povijesti Crkve. „Sv. Ignacije imao je posebnu karizmu. Ponajprije, on osobno postao je prijatelj Isusov. Ignacije je spoznao da mu je Isus prijatelj i stavio je Isusa u središte svoga života. Onda je pozvao svoje drugove da oni zajedno budu prijatelji, a onda svi skupa da budu prijatelji Gospodinovi. Njegovo geslo i život je smjeralo proslaviti njihovog Gospodina, Sve na veću slavu Božju“ rekao je don Gašpar.

Nakon otvorenja učenici su pristupili pisanju testa u trajanju od 60 minuta i 100 bodova. U završnicu natjecanja ”Milijunak” plasirale su se ekipe s najboljim brojem bodova od prvog do petog mjesta, u kategoriji kako osnovnih tako i srednjih škola.

Misno slavlje za sudionike Državnog natjecanja iz Vjeronauka u katedrali sv. Stošije u Zadru na blagdan sv. Filipa i Jakova, u utorak 3. svibnja predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Nakon misnog slavlja nadbiskup je čestitao svima koji su došli do finala vjeronaučnog natjecanja. Zahvalio je organizatorima, Agenciji za odgoj i obrazovanje resornog Ministarstva i Nacionalnom katehetskom uredu Hrvatske biskupske konferencije na mogućnosti da se svake godine učenici upoznaju s novim temama iz vjeronaučnog gradiva, da učenicima daju inspiraciju za dodatnu građu uz redoviti školski vjeronauk i da ju pripremaju sa srcem. Vjerujem da ste sa srcem radili i sada. Sa srcem ste i došli u Zadar. Neka bude sretno i blagoslovljeno završno natjecanje i zajedništvo, istaknuo ju nadbiskup Puljić.

Nakon održanog završnog dijela natjecanja ”Milijunak” postavljena je konačna ljestvica poretka prema kojoj su prva tri mjesta osvojili:

  • Prvo mjesto osvojila je OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice (99) s mentoricom Natašom Ćurić i XV. gimnazija Zagreb (99,75) s mentorom Velimirom Mandićem.
  • Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola zauzela je OŠ Brodarica (96), a treće mjesto pripalo je OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba (95).
  • Drugo mjesto u kategoriji srednjih škola zauzela je I. gimnazija Zagreb (98,25), a treće mjesto pripalo je Pazinskom kolegiju – Pazinskoj gimnaziji – Pazin (91,75).

Svim prisutnim na kraju se obratio o. Mirko Nikolić, zamjenik provincijala Družbe Isusove u Hrvatskoj, poručivši: „U Zadru je ovih dana bila najveća koncentracija znanja o Družbi Isusovoj i sv. Ignaciju – ne samo u Zadru, Hrvatskoj i Europi, nego u cijelom svijetu. Ovakav događaj nije nigdje organiziran i jako će odjeknuti u cijelom svijetu, po isusovačkim glasilima kojih ima jako puno.”

Updated: 01/02/2023 — 10:06
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme