Susret Nadbiskupa sa sudionicima natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade 2021.


Nadbiskup mons. Želimir Puljić primio je u utorak , 22. lipnja, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru deset vjeronaučnih ekipa koje su na ovogodišnjoj nadbiskupijskoj vjeronaučnoj olimpijadi postigle najbolje rezultate u kategorijama osnovnih i srednjih škola. (Vjero)Učenike su pratili njihovi mentori.

Prisutnima je najprije obratio Predstojnik Katehetskog ureda riječima: “Oče Nadbiskupe, Ponajprije, u ime vjeroučenika i njihovih mentorica/ra kao i članova županijskog povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka – vjeronaučne olimpijade, i u svoje ime, od srca Vas pozdravljam i zahvaljujem što ste upriličili ovaj susret s nama. To je za nas znak Vaše pažnje i priznanja za sve što činimo na polju evangelizacije i odgoja u vjeri.

Ove godine tema natjecanja iz vjeronauka bila je BIBLIJA- PISANA BOŽJA RIJEČ. Ovdje su po pet ekipa iz OŠ i pet iz SŠ koji su postigli dobre rezultate na županijskom natjecanju.

Ovaj susret s Vama, svim učenicama i učenicima, njihovim mentoricama i mentorima je jedan vid Vaše nagrade i priznanja, što su unatoč ovoj teškoj i nadasve neobičnoj školskoj godini imali hrabrosti upustiti se u ovakav izazov.

S druge strane jedno priznanje vjeroučiteljima, koji su u ovoj izvanrednoj situaciji znali zadržati potrebu toplog i prijateljskog okruženja čak i virtualno – za učenjem i potrage za trajnom pripremom kreativnog, pedagoškog i duhovnoga te time pokazali i potvrdili da biti vjeroučitelj – odgojitelj nije puko zanimanje već poziv duboko duhovnih ljudi – svjedoka vjere. U njihovu radu u ovim prilikama došlo je još jače do izražaja kvaliteta vjeroučitelja u stvaranju osjetilnih odgovora u svjetlu neizvjesnosti vremena. 

Pronašli su novi oblik evangelizacije,odgoja i obrazovanja, jer su u obrazovni prostor, u svoju kreativnost i sposobnost prilagodbe promjenjivoj stvarnosti, stavili na prvo mjesto dobrobit djece i mladih komunicirajući im ne samo znanje, već i iskustvo vjere.

Po njima i s njima, sadašnjost i budućnost današnje škole ima lice učitelja svjedoka ljubavi prema povjerenim im učenicima!!!!

A svima nama najljepša nagrada je što imamo mogućnost otkrivati ljepotu, dubinu i bogatstvo Božje riječi, što prijateljujući s Biblijom razumijemo koliko je i kakvo je to bogatstvo koje iz nje proizlazi: a to je: TRAJNI DIJALOG BOGA SA SVOJIM NARODOM! U njoj Bog pripovijeda o svom odnosu s nama i govori o nama i našem odnosu s njime” zaključio je mr. don Gašpar Dodić.

U ime vjeroučitelja, nadbiskupu su se obratile Anica Galešić i s. Danijela Kovačević te učenik Matej Gospić iz Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Vjeroučiteljice su izrazile ponos na svoje vjeroučenike, rekavši da ih nitko nije prisiljavao na to sudjelovanje koje iziskuje dodatni angažman u godini koja je ionako bila zahtjevna. Istaknule su kako je sudjelovanje na natjecanju iz vjeronauka bio izbor učenika, među kojima i maturanata, generacije za kojom je osobito teška školska godina održavana u posebnim uvjetima. S. Danijela je rekla da su time pokazali dodatno svjedočanstvo vjere u želji da dublje upoznaju Božju riječ kroz Sveto Pismo, ne samo kao usvajanje znanja, nego i smjernica prema kojima su kao kršćani pozvani oblikovati svoj život te nasljedovati Isusa Krista čija je spasenjska riječ za čovjeka objavljena u Svetom Pismu.
Učenik Matej Gospić rekao je da od svoga 5. razreda osnovne škole rado sudjeluje na Vjeronaučnoj olimpijadi. U natjecanjima je svake godine osvajao razna mjesta, a ove godine kao maturant svoje vjeronaučno natjecateljsko putovanje zaključio je na najbolji način, osvajanjem prvog mjesta kao dio ekipe Medicinske škole Ante Kuzmanića.

Nadbiskup Puljić zahvalio je vjeroučiteljima i učenicima za dodatni napor koji su uložili u pripremanje za Vjeronaučnu olimpijadu. Zahvalio je svima na uloženom trudu i radu te izrazio uvjerenje kako je Vjeronaučna olimpijada bila korak više u prihvaćanju i razumijevanju, stapanju i suživljavanju sa Božjom Riječi.

Na kraju susreta uslijedilo je zajedničko druženje i fotografiranje.

Updated: 02/07/2021 — 07:25
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme