Održan nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje

U subotu 28. studenoga 2020. godine održan je stručni skup za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama na temu: Zdrav duh u zdravomu tijelu. Korelacija Katoličkog vjeronauka i Tjelesne i zdravstvene kulture.  Zbog već poznatog fenomena Pandemije koronvirusa skup je održan preko aplikacije ZOOM. Na skupu je sudjelovalo oko 150 vjeroučitelja iz Zadarske, Dubrovačke i Šibenske (nad)biskupije.

Okupljene je, najprije, pozdravila Sabina Marunčić, viša savjetnica za Vjeronauk i moderatorica stručnog skupa. Potom je pozvala sve sudionike stručnoga skupa na molitvu koju je predvodila Marijana Dellavia a prigodnu molitvu je za ovaj susret napisao mr. don Gašpar Dodić, predstojnik našega ureda koji je jedan od suorganizatora navedenoga stručnoga skupa.

„MOLITVA -STRUČNI SKUP 2020.”

Gospodine Isuse Kriste,

Bože naš i Kralju naš.

Opasnost i širenje zaraze koranavirusa potreslo je sigurnost u svijetu,

poljuljalo mnoga naša uvjerenja

i bez odgovora ostavilo brojna naša pitanja.

Zbunjeni, osjećamo se nemoćni i izgubljeni,

tim više što sve to  djeluje na nas

te nam ugrožava duševno i tjelesno zdravlje.

 

Molimo Te neka nam Duh Sveti podari tvoje oči,

tvoje srce, tvoje osjećaje,

kako bi naš pogled na čovječanstvo,

naše osjećanje i naše htijenje koje nas pokreću

budu odraz tvoje ljubavi.

 

Doći ćeš jednog dana u slavi,

ali danas boraviš u svijetu po svakom našem izboru.

Ispuni nas svojim Duhom, Gospodine,

vodi, upravljaj i prosvjetljuj ono što jesmo i što izabiremo,

kako bi se svijet osjećao zahvaćen tvojom nježnošću.

Amen!“

 

Prvo predavanje na temu Čovjek i njegovo tijelo – ambivalentnosti zapadnoga mišljenja održao je fra Ante Vučković, profesor filozofije na KBF-u u Splitu. U svom predavanju govorio je o shvaćanju tijela kao prostoru proturječja. Profesor, dr. fra Ante napravio je presjek filozofske misli o tijelu kroz povijest i završio kršćanskim pogledom na čovjeka koje počiva na svijesti o Kristovu utjelovljenju i Njegovoj tjelesnoj prisutnosti među nama. Istaknuo je otuđenost prema tijelu koje je postalo obilježje modernog načina življenja, odnosno razliku između „imati tijelo“ i „biti tijelo“ s posebnim naglaskom kako kršćanstvo u sebi ima potencijal prepoznati čovjeka kao jedinstvo duha i tijela. Naš je zadatak doći do svijesti o Kristovu utjelovljenju i njegovoj prisutnosti među nama u tijelu, krvi i riječi te od sadašnjeg života i vjere u uskrsnuće tijela do susreta licem u lice.

Nakon tematske rasprave, obavijesti iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje te kratke stanke uslijedilo je drugo predavanje na temu koje je održala Gina Šparada, profesorica psihologije na istom fakultetu. „Kult tjelesnosti kod djece i mladih danas – psihološko-sociološki pogled“ naslov je njezina predavanja. Govorila je o tijelu kao prostoru komunikacije koje pod pritiskom različitih kultova tjelesnosti pretvaramo u objekt dokazivanja, čime (osobito naši mladi) bježimo od autentičnoga ja i identificiramo se s mišljenjima ljudi. Objasnila je razloge takvih ponašanja i dala praktične savjete kako se s njima nositi. S obzirom da djeca i mladi najčešće upadaju u zamke kulta ljepote i kulta zdravlja, dr. Šparada je naglasila da ih je potrebno naučiti strategijama reagiranja na kritike.

U završnom dijelu stručnoga skupa, tri vjeroučiteljice predstavile su praktične modele koreliranja Vjeronauka i TZK. Primjer za razrednu nastavu predstavila je Ana Zupčić iz Dubrovnika, za predmetnu nastavu Jolida Klarić iz Zadra te za srednju školu s. Renata Azinović iz Šibenika.

Updated: 04/12/2020 — 10:53
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme