Pismo podrške vjeroučiteljima

 

Drage vjeroučiteljice i vjeroučitelji,

 

Jučer je povijest, sutra je tajna, danas je dar, zato se naziva ,,sadašnjost,,.

Svjesni smo svi trenutka i stanja pandemije koronavirusa  u kojem se nalazimo i živimo. Svjesni smo i svoga poslanja kojega i u ovim teškim vremenima ne prestajemo ostvarivati i živjeti. Za nas vjeroučitelje i katehete ovo je veliki izazov vremena izolacije, distance i opasnosti.

Pored uputa i odredbi koje ste dobili od Kriznog stožera i Ministarstva zdravstva, kao i pisma i poruke našeg nadbiskupa, mons. Želimira Puljića, kao podrška i poticaj u vašem djelovanju i misiji kao vjeroučitelji, želim se i ja kao predstojnik Katehetsko ureda pridružiti njima i uputiti vam riječ ohrabrenja i poticaja u očuvanju međusobnog zajedništva i solidarnosti.

Kao vjernici, prije svega, pozvani ste uključiti se, ne povlačiti se, sa zahvalnošću i živom vjerom u nadvladavanju prostora i vremena, otklanjajući prepreke i rušeći zidove i ograde, koje nas ograničavaju i dijele u našem življenju i djelovanju, u stvaranju novih mogućnosti i u pronalaženju smisla o pripadnosti, onoj pripadnosti Kristu Učitelju, njegovom mističnom Tijelu – Crkvi, gdje se osjećamo kod kuće i ostajemo kod kuće.

Pomozite sebi i drugima kojima smo poslani u nadvladavanju ove distance, slijedeći na najbolji način svoje obveze i poslanje koje ste i dosada imali. Sve vas ovo tjera u još veću ozbiljnost i dosljednost svoga poziva: činiti nešto i djelovati moguće  je i sada. Održavati žive odnose može biti teško, ali je još uvijek ostvarivo novim modalitetima i novim sredstvima, a nadasve izuzetnom kreativnošću.

Vi ste u prvom redu i na prvom mjestu koji formirate i odgajate, a ne tehnika, ali shvaćamo je i prihvaćamo kao tehnološku moć koju koristimo na pozitivan način, konstruktivno i primjereno odgojnoj potrebi.

Napominjem također da u ovim izvanrednim danima, do daljnjega, svakoga dana možete pratiti i emisiju ‘Ohrabri se, Božji narode, i preventivom i molitvom’ u kojoj u tumačenju Božje riječi i molitvi sudjeluju zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i svećenici.

Taj duhovno molitveni sadržaj poziva pojedinca, obitelji i druge zajednice na zajedničku molitvu, ohrabruje duhovnom porukom i potiče događaje koji nas zadese promatrati očima vjere. Na Radio Zadru se emitira u 19,30 sati, a na Radio Biogradu u 14,15 sati svakog dana.

Vaše brige, strahove i molitve donosimo pred Gospodina. Budite s našom djecom i mladima[*]   kao i s njihovim roditeljima i pozovite ih na molitvu jedni za druge. Dajte im znak vaše prisutnosti, ohrabrite ih, kažite im i pokažite im da ste s njima, da niste duhom izolirani jedni od drugih, a još manje od Trojedinoga Boga kome pripada sva čast i slava u vijeke vjekova. Amen!

 

Srdačan pozdrav uz molitvenu potporu!

Don Gašpar Dodić,

predstojnik Katehetskog ureda

_____________________

[*] Djeca su najvažnije, što nam je povjereno. Djecu razumjeti, susresti ih s pažnjom, paziti ih i ljubiti, najbolje je dakle, što mi možemo činiti. To je njihova i naša sreća, ako ih tako susrećemo u razdoblju  njihovog vlastitog životnog razvoja. To je najbolji stav koji se prema njima može imati.(Usp. Mit  J. Korsczak die Kinderwelt verstehen, Herder spektrum, 2006.)

 

Updated: 31/03/2020 — 07:49
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme