Održan stručni skup za vjeroučitelje u školi i katehete u župi

Održan 40. katehetski dan Zadarske nadbiskupije

U organizaciji Katehetskog ureda Zadrske nadbiskupije i Agencije za odgoj i obrazovanje, u Ninu 3. rujna 2016. održan je nadbiskupijski stručni skup za sve vjeroučiteljice i vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama  Zadarske županije. U nizu održavanja bio je to i 40. katehetski dan Zadarske nadbiskupije na temu “Biblijsko-teološko poimanje milosrđa”. Osim vjeroučitelja skupu je nazočilo više od stotinu svećenika, te  brojni župni katehete djelatni u Zadarskoj nadbiskupiji.

Dan je započeo zajedničkom molitvom koju je pripremila i predvodila s. Viktorija Gadža, tajnica katehetskog ureda i vjeroučiteljica u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., a radni dio skupa moderirao je mr. don Gašpar Dodić. Prvi dio skupa održan je u dvorani Doma kulture u Ninu, gdje su prigodnu riječ uputili su i predstojnik nadbiskupijskog Katehetskog ureda mr. don Gašpar Dodić i zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Zatim je uslijedilo predavanje: ‘Božje milosrđe: Izvorište i princip Božjeg i ljudskog djelovanja“ koje je održao je dr. fra Božo Lujić, pročelnik Katedre Svetoga pisma SZ na KBF-u Zagrebu. Nakon ovog predavanja razvila se aktivna rasprava, a nakon kraće stanke uslijedile su radionice koje su se održale u prostorijama župne crkve sv. Anselma. Na radionicama je razmatrano kako motivirati i poučiti učenike o milosrđu. Teme radionica su bile: ‘Gospodin i Jona, problem milosrđa’, obrada Jonine knjige, (voditelji don Dario Tičić i Marina Fabijanić Šimićev), ‘Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe’, obrada blaženstva (don Krešo Čirak i Ružica Anušić), ‘Papa Franjo: Crkva milosrđa’, temeljena na knjizi govora pape Franje, Kršćanska sadašnjost 2014., (don Filip Kucelin i Martina Maričić) i ‘Papa Franjo: Lice milosrđa’, Bula pape Franje, (don Jerko Vuleta i Marijana Dellavia). Sastavni dio skupa je bilo i izvješće o radu u radionicama.

Skup je završio molitvom Srednjeg časa u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu i podjelom kanonskih mandata na temelju kojih vjeroučitelji mogu izvoditi nastavu vjeronauka u osnovnim i srednjim školama.

Updated: 17/10/2016 — 10:30
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme