Održan stručni skup za vjeroučitelje

Stručni skup za sve vjeroučitelje u školi na području Zadarske nadbiskupije

Zadar, 15. veljače (subota) 2014. godine

 

Stručni skup pod nazivom „Krv mučenika – sjeme novih kršćana“ započeo je prigodnom meditacijom koju je pripremila vjeroučiteljica Martina Maričić. Uslijedile su potom pozdravne riječi mons. dr. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa i don Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Mons. Puljić, skupu se obratio slijedećim riječima: “Jučer smo proslavili sveca i mučenika Valentina. Mučeništvo je uvijek bilo najsvjetlije svjedočanstvo i najveće priznanje. A mučenici sjeme kršćana. Oni su ugrađeni u temeljima Crkve hrvatskog prostora i spadaju u početke organiziranog kršćanstva na ovim područjima. (Mučenik je svjedok i naziva se confessor, a  mjesto gdje se mučeništvo dogodilo, zove se konfesija (confessio). Jer to je prag (limen) na kojem je mučenik ispovjedio vjeru i zakoračio u vječni život. Takvo mjesto za kršćane bilo je uvijek sveto pa su ga od početka posebno obilježavali i okupljali se na njemu. Posjet tim mjestima nazivali su pohod pragovima (visitatio ad limina), ili Pohod ad limina).  Sluga Božji Ivan Pavao II. dao je osobiti zamah temi mučeništva. Od impresivnog broja 1.716 proglašenih svetih i blaženih uzora, njih 80% (četiri petine) nose aureolu mučenika! Kroničari podsjećaju kako je «prema nekim procjenama od Isusova raspeća na križu do 2000. godine svoje … živote zbog vjere žrtvovalo sedamdesetak milijuna kršćana», a samo u proteklom, 20. stoljeću «poubijano ih je oko 45 milijuna», gotovo dvije trećine mučenika cijele povijesti Crkve! (IKA, 26. 12. 2003.)

Ovi dramatični podatci govore kako je Crkva doista Crkva mučenika! U tom vidu nije patetično tvrditi kako je i Crkva u Hrvata, Crkva mučenika. Dovoljno je prelistati kronike (gdje postoje) iz  vremena osmanlijske tiranije i mučenja kršćana kroz puna četiri stoljeća. Ili, sjetiti se Drugog svjetskog rata i poraća, znanih i neznanih stradalnike po logorima i grobištima. A znamo kako su tijekom desetljeća komunističkog progona brojne žrtve bile  «svetogrdno zatirane, brojčano umanjivane i nametnutim mûkom prešućivane» (dr. Roščić).

Zašto štovati svete mučenike?! Koja je svrha njihovih godišnjica? Što nam oni danas poručuju? Njihovo spominjanje i čašćenje pokazuje kako smo voljni svjedočiti za njihove ideale. Potaknuti hrabrim primjerom mučenika, koji su za svoje uvjerenje, ideale i principe žrtvovali i vlastite živote, mi današnji njegovi štovatelji ispovijedamo kako želimo ustrajati na putu obrane naših ognjišta i naših svetišta, naših mladih i naših obitelji. Znajući kako samo molitveni i sakramentalni život donosi trajni mir srca, mi u njihove ruke stavljamo našu žarku želju kako bi nas Gospodin očuvao od “kuge, glada i rata!” i udijelio nam trajni napredak, mir i slobodu! Ovo vrijeme traži stvaratelje novog i drugačijeg svijeta, nove i drugačije Domovine. Na potezu su angažirani kršćani, zaljubljenici i propovjednici Kristovog križa; kršćani koji se ne daju zavesti poganskim razmišljanjima i običajima, nego ostaju vjerni svojim korijenima i svojoj povijesti. Suočeni s novim izazovima i zavođenjima modernog svijeta, obraćamo se svetim mučenicima koji su na vlastitoj koži osjetili dramu borbe dobra i zla, svjetla i tame, neka svojom pažnjom i ljubavlju štite nas i našu Domovinu i neka nad nama bdiju svojim nebeskim zagovorom kako bi nam po njihovu zagovoru svanulo vrijeme blagoslovljenog i trajnog mira u istini i ljubavi. ”

Radni dio stručnog skupa započeo je predavanjem dr. don Elvisa Ražova, ravnatelja Visoke katehetsko teološke škole u Zadru, u kojem je, oslanjajući na teološku misao bl. Ivana Pavla II, istaknuo značenje mučeništva kao Božjeg dara. Mučeništvo je uvijek odgovor na Božji poziv, a ne plod čovjekovog htijenja – naglasio je dr. Ražov. Naglasio je također kako se kršćanstvo kroz stoljeća nije širilo i opstalo zahvaljujući političkoj volji različitih vladara i vladajućih struktura, kako se obično ističe, već da je krv mučenika istinsko sjeme rasta i opstanka Crkve. Mučenici, uz svece, govore tiho, ali su najsnažniji evangelizatori, pa tako i danas, u vremenu nove evangelizacije, mučenici na najjači mogući način izražavaju ljubav prema Bogu, potiču duboko pouzdanje u Krista i daju svjedočanstvo vjere. Danas, možda više ne postoji krvavo mučeništvo, ali se javljaju različiti oblici modernog mučeništva. Na kraju predavanja, dr. Ražov je sve okupljene podsjetio na govor papa Benedikta VI. koji je prilikom posjeta Engleskoj 2010. godine, izjavio kako se kršćanstvo danas nastoji: ignorirati, ismijati i izolirati, čime je opisao oblike modernog mučeništva, koje mnogi danas proživljavaju, ali i spremno prihvaćaju kao veliki čin Božje ljubavi.

Nakon predavanja i kratke tematske rasprave, s. Viktorija Gadža, prof., tajnica Katehetskog ureda, upoznala je sve okupljene vjeroučitelje i vjeroučiteljice s novostima iz Katehetskog  ureda i AZZO-a, nakon čega je uslijedila kratka stanka.

U drugom dijelu, nakon stanke, održane su pedagoške radionice, koje su osmislile i predvodile Voditeljice Stručnih vijeća: s. Danijela Kovačević, Ljiljana Elek i Marijana Dellavia. U malim skupinama vjeroučitelji su izrađivali različite zadatke vezane uz temu „Krv mučenika – sjeme novih kršćana“. Iznosili su osobne poteškoće i nejasnoće u svom radu te razmjenjivali profesionalno iskustvo.


Updated: 10/12/2017 — 16:51
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme