Božićna čestitka Nadbiskupa

Neka se Isus iznova rodi i sve nas preporodi!

  1. „Već se bliži vrijeme blago, već se bliži onaj čas; kad će izići sunce drago, svanut svemu svijetu spas“. Radosna smo srca i budna duha pjevali smo na zornicama prošlih dana ovu adventsku pjesmu u iščekivanju Božića. O tom otajstvenom događaju sve je rečeno one svete noći kad je na zemlju sišla svjetlost velika. A u djetetu Isusu dogodio se Božji dar ljudima, vremenima i svim narodima. Bog je, dakle, osobno „radi nas ljudi i radi našeg spasenja“ sišao s nebesa i združio se s čovjekom, zauvijek. Na to nas vizualno podsjećaju jelke i jaslice koje smo postavljali po našim domovima. Zadar je ove godine imao privilegij u Gradskoj loži otvoriti izložbu „Krakovske jaslice“. U prigodi otvaranja izložbe (29. XI. 2016.) ravnatelj Povijesnog muzeja iz Krakova Michal Niezabitowski u svom kratkom obraćanju rekao je kako njegovi sugrađani „vjeruju da se Isus rodio u Krakovu“. Pri tom je pogledao prema meni i s umilnim glasom komentirao kako se „nada da ja u svezi s time neću imati određenih zamjerki“.

Kad su i mene pozvali reći prigodno slovo, izrazio sam radost što ćemo mjesec i po dana preko božićnih uradaka iz Poljske biti povezani s rodnom biskupijom dragog nam pape, svetog Ivana Pavla II.  I dodao kako uz ono Isusovo povijesno rođenje u Betlehemu prihvaćam izjavu gospodina Mihala „da se Isus rodio i u Krakovu“. Uzorci šarenih jaslica, obilježeni patriotskim, vjerskim i umjetničkim datostima, pokazuju snažnu poljsku božićnu tradiciju. To je znak da se vjera u Isusa u tamošnjem narodu dobro utjelovila i kulturu stvorila. A vjera koja ne rađa kulturu, osuđena je na odumiranje. Stoga, ako se Krist nanovo ne rodi u našim dušama, narodu i obiteljima, njegovo povijesno rođenje u Betlehemu ostat će događaj koji se samo pamti i prepričava.

 

  1. A on nije došao samo da se o njemu priča i pripovijeda, već da se iznova u nama i kod nas rodi i sve nas preporodi. I kad god se nađemo pred jaslicama uvijek razmišljamo o čudesnom otajstvu Božjeg silaska na ovu zemlju. Očima vjere prepoznajemo u malom djetetu Božjeg Sina Isusa Krista. To je nedokučiva tajna Božjega promisla koja budi u nama čežnju za nebeskim dobrima. U djetetu Isusu ostvarilo ono što su proroci davno navijestili, a brojna pokoljenja s nestrpljenjem čekala. I dočekali radosni dan kad se u Betlehemu rodio Kralj neba i zemlje. Ovom blagdanu ne treba posebnih komentara. Sve je rečeno u samom događaju. Na zemlju je sišla svjetlost velika, a u djetetu Isusu stigao je Očev dar zemlji, ljudima, svim vremenima i svim narodima.

Bog je, dakle, osobno sišao s neba i ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest. Puninom čovještva on se sjedinio sa svakim ljudskim bićem. Proživio je solidarno ljudski život, od začeća do smrti. Rastao je u dobi i mudrosti, radovao se, igrao, radio i plakao. A kao Mesija navješćivao je kraljevstvo Božje i činio silna djela. Zato i veli Božićna zborna molitva da je Bog „divno sazdao čovječje dostojanstvo, a po svome Sinu još ga divnije obnovio“. Božjim utjelovljenjem, dakle, zasjala je vrijednost ljudskoga života, a Otac nebeski objavio koliko mu je stalo do čovjeka (Iv 3, 16) i koliko je vrijedno svako ljudsko biće.

 

  1. Draga braćo i sestre u Kristu! I ove godine mi ćemo u crkvama i našim domovima pjevati drage nam božićne pjesme i razmišljati o neobičnom povijesnom događaju i nedokučivom otajstvu Božjem. Isus, koji se davno utjelovio, želi nam se iznova pridružiti. Želi nas pohoditi i blagosloviti u našim domovima i priključiti se našem obiteljskom zajedništvu. On i ove godine poput tihog lahora hoda ulicama naših gradova i sela, zove nas i traži. Kuca na vrata naših srdaca i domova. I nosi darove blagoslova i mira. Hoćemo li ga čuti od velike buke koja vlada u nama i oko nas. Osjećamo li anđeoske korove koji su ga dopratili?! Čujemo li nebesku pjesmu radosti kojom anđeli veličaju i slave Boga i objavljuju mir ljudima?!

Vrijeme došašća idealno je razdoblje pripraviti sebe i svoje obitelji da ga primimo i ugostimo u našoj sredini. I vrlo pogodan trenutak da ga potražimo i zamolimo neka se i ove godine navrati kako bi čuo naš molitveni  vapaj i osjetio da je on, doista,  mir i čežnja duše naše.

Svećenicima, redovnicima, redovnicama i cijelom puku zadarske nadbiskupije želim čestit Božić i mirom Božjim blagoslovljenu Novu 2017. godinu! Koristim prigodu uputiti čestitke i dobre želje svim našim vjernicima koji žive i rade diljem svijeta, posebice našim pomorcima. Neka ih Novorođeni obdari darovima radosti i mira kako bi bili i ostali ponosni na svoj rod i svoj dom, na svoje vjerske i narodne korijene. Čestit Božić i svima srdačan pozdrav i blagoslov od Gospodina,

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Updated: 29/12/2016 — 08:56
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme