Održan međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore

U suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, 8. listopada 2022. godine održan je međubiskupijski stručni skup za vjeroučitelje pripravnike i njihove mentore na temu Stručno-metodička priprema za polaganje stručnog ispita.

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu okupilo se četrdesetak vjeroučitelja s područja pet južnih nad/biskupija kako bi se upoznali s načinom ostvarivanja pripravničkog staža i polaganjem stručnog ispita iz vjeronauka. Nakon zajedničke molitve koju je predvodio don Klement Radosoljić, sudionike je u ime organizatora pozdravila i kratko uvela u radni dio skupa Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prvo predavanje na temu Duhovno-vjernički i profesionalni identitet vjeroučitelja održala je s. Renata Azinović, vjeroučiteljica u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku i predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije. Podsjetivši vjeroučitelje da je školski vjeronauk samo jedan od oblika katehetskog poslanja Crkve, unutar kojeg je smjestila poziv i poslanje vjeroučitelja, istaknula je tri dimenzije formacije vjeroučitelja: biti, znati i znati činiti. Osobito je naglasila povezanost kvalitete vjeronaučne nastave i osobe vjeroučitelja kao najvažnijeg čimbenika katehetskog procesa, pozivajući sve prisutne na redovito sudjelovanje u stručnom usavršavanju te prepoznatljivost na duhovno-vjerničkom i profesionalnom području. Na osobit način istaknula je važnost suodnosa školskog vjeronauka i župne kateheze, kao i potrebu aktivnog angažmana vjeroučitelja ne samo u školi, nego i u župnoj zajednici.

Drugo predavanje pod nazivom Ostvarivanje pripravničkog staža vjeroučitelja i polaganje stručnog ispita održala je viša savjetnica Sabina Marunčić u kojem je upoznala vjeroučitelje pripravnike o njihovim pravima i obvezama tijekom stažiranja, sadržaju stažiranja, odnosu pripravnika i njihovih mentora, načinu prijave stručnog ispita, ispitnim rokovima i strukturi stručnog ispita koji se sastoji od tri dijela: pisani dio, izvođenje nastavnog sata i usmeni dio. Potom je uslijedila rasprava tijekom koje su vjeroučitelji pripravnici imali priliku razjasniti nejasnoće vezane uz konkretne situacije tijekom stažiranja.

Nakon pauze održane su dvije pedagoške radionice u kojima su sudionici u skupinama rješavali konkretne zadatke vezane za planiranje i programiranje te izvođenje vjeronaučne nastave. Prvu radionicu na temu Kurikulski pristup učenju i poučavanju u vjeronaučnoj nastavi održale su Zdenka Krokar, prof., vjeroučiteljica izvrsna savjetnica u Osnovnoj školi kneza Trpimira u Kaštel Gomilici i Renata Ruić, prof., vjeroučiteljica savjetnica u Osnovnoj školi Kman Kocunar u Splitu. Podsjetivši vjeroučitelje na temeljne oznake kurikularne reforme, posebno su izdvojile izradu godišnjeg izvedbenog kurikula i tematskog planiranja koji se temelje, u prvom redu, na impostaciji, razradi i ostvarivanju ishoda učenja.

Drugu radionicu na temu Planiranje i izvođenje vjeronaučne nastave održale su Mirjana Vuletić, prof., vjeroučiteljica izvrsna savjetnica u Osnovnoj školi Sućidar u Splitu i Svetlana Ćurković, prof., vjeroučiteljica savjetnica u Osnovnoj školi kneza Mislava u Kaštel Sućurcu. Istaknuvši najvažnije elemente u procesu planiranja, od ishoda preko aktivnosti do vrednovanja, pokazale su na konkretnim primjerima kako primijeniti kurikulski krug u različitim etapama nastavnog sata.

Izrazivši zahvalnost za održani stručni skup na kojem su saznali mnoge korisne informacije vezane uz stažiranje i polaganje stručnog ispita te obogaćeni mnoštvom primjera i korisnih ideja iz vjeronaučne prakse, vjeroučitelji pripravnici poželjeli su jedni drugima puno uspjeha u svakodnevnom vjeronaučnom radu.

Sabina Marunčić

(preuzeto sa: https://www.katehetski-nadbiskupija-split.net/vijesti/odrzan-strucni-skup-za-vjeroucitelje-pripravnike-i-njihove-mentore)

Updated: 01/02/2023 — 10:09
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme