Predbožićni susret zadarskih Nadbiskupa s Ravnateljima osnovnih i srednjih škola

Predbožićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Zadarske županije održan je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u srijedu, 21. prosinca.

Ravnateljima je prigodni nagovor uputio nadbiskup Puljić. Čestitavši im na njihovom odgovornom poslu i poželjevši obilje Božjeg blagoslova, nadbiskup je istaknuo kako je „najvrijednije za učitelje koji odgajaju i poučavaju i za djecu da mogu reći ‘Imao sam izvrsnog odgojitelja, imao sam izvrsnog profesora’, pa ga nosi u svom srcu“. Poželio je ravnateljima da budu svjesni kako su učinili nešto dobro i plemenito u duhu opće-ljudskih kreposti, jer to i je smisao našeg rada i života na zemlji.

Mons. Puljić istaknuo je i pozitivnost dva događaja koja smo kao narod proživjeli uz ovogodišnji Božić.

Prvi je pobjeda hrvatskih nogometaša reprezentativaca. „Kako smo bili ponosni na njih!? Ne samo zato što su pobijedili, nego zato što su pokazali primjer vrlina, zajedništva koje čovjek želi u svakoj obitelji, svakom mjestu i svakom društvu. Svaka im čast, kao i izborniku Zlatku Daliću. Čestitam mu što se ne umara ponavljati opće-ljudske, kršćanske vrednote: zajedništvo, poniznost, skromnost, poštovanje“ istaknuo je mons. Puljić, podsjetivši s ganućem kako su naši igrači išli tješiti igrače Brazila nakon njihovog poraza. „Pobijedili jesmo, ali niste vi radi toga poniženi. Igrali smo pošteno, ali nisu pokazali oholost. U nama su probudili ponos i lijepo je biti ponosan. Ja moram reći u svoje ime, ja sam bio ponosan da su to naši ljudi, Hrvati. Da šire nešto pozitivno. I igrači i izbornik napravili su našem narodu i državi takvu reklamu. Kolega iz Vijetnama mi je poslao poruku Svaka čast, vidiš da se dogodilo nešto pozitivno. Divim se našem izborniku Daliću da promiče te vrednote. I on je uvjeren u to. On zrači time što govori. To je događaj koji nam je dodatno oplemenio radost uz ovogodišnji Božić“ rekao je nadbiskup Puljić.

Drugi događaj kojeg mons. Puljić smatra važnim je ulazak u Schengenski prostor. „I to nije zanemarivo, i to je povijesni događaj. Mi smo sada u zajedništvu gdje smo zapravo pripadali već stotinama godina – mediteranska i srednjoeuropska Hrvatska“ istaknuo je nadbiskup.

Prisutnima se obratio i mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Zahvalio je ravnateljima „na svesrdnoj suradnji i dobrom razumijevanju u međusobnoj komunikaciji“, izražavajući nadu  da će „nastaviti u tom duhu neumorno zalagati se za dobrobit djece i mladih.

Naš odgojno-obrazovni rad nije puko pasivno čekanje budućih rezultata, uspjeha naših škola i učenika, nego puno više; on je prožet nadom i pouzdanjem da se upravo za to isplati ulagati sve snage i vrijeme kako bi naše škole i učenici postigli željeni cilj. To nije samo za njih dobro i korisno, već je i nemjerljiv doprinos boljitku šire zajednice, samoga društva“ rekao je don Gašpar, istaknuvši da to potvrđuje i događaj Božića.

„Jakost Božića leži u tome da nam slavlje u liturgiji bude događaj kojega ćemo unijeti u svakodnevni život; da iz Božićne šutnje nastane slušanje jednih drugoga; ugodni međusobni razgovori, više prijateljevanja i služenja drugima.

Biti tu za druge i s drugima. Susretati ljude ljubazno. Tako se događa utjelovljenje na Božji način! To je Božić. I čudo se događa češće nego što ovaj hladni svijet može pretpostaviti“ poručio je don Gašpar, čestitavši: Na dobro Vam došlo Isusovo porođenje!

Također, poželio je koadjutoru Zgrabliću obilje blagoslova i mudrosti u pastirskoj službi Nadbiskupije kada preuzme službu nadbiskupa ordinarija.

U ime ravnatelja, prisutnima se obratila Zdenka Sršen Juričević, voditeljica Vijeća ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru. Zahvalivši na prijemu, Juričević je rekla: „Mi ravnatelji imamo sreću svakodnevno provoditi vrijeme s mladim ljudima grada Zadra i Zadarske županije. Pred sobom u velikoj većini imamo mlade ljude koji koračaju svijetom čineći dobro i donoseći radost svom postojanju. Uz nesebično zalaganje svih djelatnika škole, trudili smo se da mladi usvoje osnovne ljudske vrijednosti kao što su pravednost, hrabrost, umjerenost i razboritost. Tim vrlinama svi težimo i čine nas boljim ljudima. Zahvalni smo na svemu lijepome što nam je protekla godina donijela: na darovima ljubavi, zajedništva i međusobnog poštivanja. U želji da nam i ovaj Božić služi kao zvijezda vodilja za dobra djela i bolje sutra, polažemo nadu u Božju providnost“ rekla je Juričević.

Zamolivši blagoslov nadbiskupa da svoj „plemeniti posao koji je zapravo poziv i dalje obavljaju s radošću“, Juričević je čestitala svima čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu, da je provedemo u miru i blagostanju.

Updated: 01/02/2023 — 10:40
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme