Korizmena akcija 2022.  

Draga braćo i sestre,

Na Čistu srijedu, 2. ožujka 2022., uključili smo se u akciju „Dan posta i molitve za mir u Ukrajini“. Na taj način htjeli smo molitvom i postom očitovati svoju blizinu, podršku, solidarnost, kao i spremnost pomoći ukrajinskom narodu u njihovoj velikoj boli i tjeskobi koju proživljavaju ovih dana rata i razaranja.

Predsjednik Hrvatskog Caritasa i Odbora HBK za migrante, varaždinski biskup mons. Bože Radoš uputio je dopis 2. ožujka 2022. (br. 87/2022.) u kojem piše: „Suosjećajući s braćom i sestrama u Ukrajini želimo im iskazati kršćansku ljubav i solidarnost, pa priskočiti u pomoć i olakšati stanje u kojem se nalaze… Valovi izbjeglica slijevaju se ovih dana prema europskim zemljama. Hrvatska se priprema za prihvat ukrajinskih izbjeglica, pa se i Crkva želi uključiti u prihvat onih koji će k nama doći…“ Hrvatski Caritas upućuje poziv da se registrira podatke o smještajnim kapacitetima za prihvat izbjeglica po biskupijama. U tom vidu:

  1. Ovim zadužujem Caritas Zadarske nadbiskupije:
    • Neka čim prije izvidi mogućnost smještajnih kapaciteta za prihvat izbjeglica (na privatnom i društvenom sektoru) s naznakom u kom razdoblju i za koliko osoba se nudi smještaj za izbjeglice.
    • Ovim također određujem neka naša uobičajena humanitarna „korizmena akcija“ bude namijenjena za potrebe zbrinjavanja izbjeglica iz Ukrajine.

Prije tri desetljeća i mi smo, braćo i sestre, proživljavali ratne nevolje i bili sretni kad smo osjetili moralnu, materijalnu ili kakvu drugu podršku. Bilo bi lijepo i blagoslovljeno ako bi prognanici iz Ukrajine mogli i kod nas naići na brojne „Šimune Cirence“ koji će im pomagati nositi križ kako bi  preživjeli ratnu dramu koja je zahvatila njihovu zemlju. Stoga, u duhu poticaja apostola Pavla „neka nam ne dojadi činiti dobro“, budimo blizu ugroženim žiteljima i prognanim obiteljima iz Ukrajine. Iskoristimo i ove godine sveto korizmeno vrijeme iskazati svojim prilozima brigu za naše sunarodnjake u BiH koji trpe i pate zbog posljedica nedavnih ratnih stradanja.

A Djevica Marija, koja je utjeha žalosnih, neka izmoli svima u Ukrajini i diljem svijeta gdje se vode ratovi, dar trajnoga mira i plodove vječnog spasenja.

Želim svima blagoslovljeno korizmeno vrijeme,

uz pozdrav i blagoslov od Gospodina,

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 

Updated: 11/03/2022 — 16:53
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme