Održane duhovne vježbe za vjeroučitelje

Duhovne vježbe vjeroučitelja Zadarske nadbiskupije

održane od 5. do 7. travnja 2019. u kući Kursilja Emaus na Krapnju

u franjevačkom samostanu sv. Križa

 

Duhovne vježbe za vjeroučitelje zadarske nadbiskupije predvodio je don Igor Ikić i suradnici zajednice Kursiljo. Okupili smo se u petak u popodnevnim satima i upoznali domaćine. S programom smo počeli odmah prvi dan.

Don Igor i suradnici (Ante, Suzana, Ružica, Mirjana, Danijel i Klara, Krešo) u nagovorima su nas proveli kroz teme (Upoznaj sebe, Milost, Kršćanin u svojoj Crkvi, Isus Krist, Sakramenti, Apostolat, Kralježnica kršćanstva, Kasko – prijateljska zajednica) koje čine temelj duhovnosti Kursilja. Poštivali su činjenicu da ispred sebe imaju vjeroučitelje koji imaju teološku izobrazbu te su uz osnovne teološke  misli naglasak stavili na konkretnim životnim iskustvima i primjerima. Iz  razgovora u manjim skupinama dalo se zaključiti da nam je takav pristup svima odgovarao. Kroz tri dana zajedno smo slušali, promišljali, razgovarali i molili. Zajedno smo sva tri dana sudjelovali u svetoj misi. Imali smo klanjaje i pokorničko bogoslužje nakon kojeg je uslijedila i osobna ispovijed. Dani su nam i slobodni trenutci  koji su poslužilli za osobnu molitvu i razmatranje, ali i zajedništvo u razgovoru. Završili smo u nedjelju u popodnevnim satima. Kućama smo se uputili puni dojmova, radosni i „napunjenih baterija“.

Don Igor je govoreći o milosti spomenuo suze. Neznam jeli u pitanju milost, ali bilo je suza, suza od smijeha. Moram pohvaliti i kuharice koje su doprinijele da zajedništvo oko stola bude u odličnoj atmosferi uz odličnu spizu. Za vrijeme duhovnih vježbi pozdravio nas je i don Andrija Vrane, duhovnik Kursilja za Hrvatsku. Ovim putem u ime svih sudionika zahvaljujem i našoj Nadbiskupiji na prilogu kojim je sudjelovala u financiranju duhovnih vježbi. Koliko nas je bilo? U odgovoru ću se voditi onom evanđeoskom „gdje su dvojica ili trojica sabrani u moje ime….“ pa pustite mašti na volju. Znam da su mnogi vjeroučitelji imali želju sudjelovati u duhovnim vježbama, ali su bili spriječeni različitim razlozima. Ovom izvješću ću dodati i nekoliko duhovno – duhovitih bisera koje su iznijele ove duhovne vježbe. Nadam se da će oni koji budu čitali na taj način osjetiti dašak onog što smo mi živjeli proteklih nekoliko dana.

                                                                                      Izvještaj pripremila: Ivana Viduka

 

 

Bog te prihvaća u onomu što znaš, što misliš i što jesi.

Bog je došao ljubiti, služiti, a ne da biti u pravu.

Lako je pronaći duhovnika za duhovno vodstvo, ali za vodstvo u apostolatu to ide malo teže.

Loše je Bogu pristupati „zemaljskim naoćalama“.

Nema proročkog poziva bez pokušaja bjega.

Euharistija = dosjetljiva ljubav.

Osjećaji nisu dobar vođa, ali mogu biti dobro gorivo.

Otkrivanje tko jesam je trajno i duboko oranje.

Drži do sebe (ravnokotraska)

Bruškin za mozak (nova definicij TV-a)

Sv. Petar je skoro pa Dalmatinac.

I puževi nakon kište mogu biti jako zabavni, ali o tom nekom drugom prigodom.

 

Updated: 29/09/2019 — 11:26
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme