Održan nadbiskupijski stručni skup za vjeroučitelje

KATOLIČKI VJERONAUK U KORELACIJI S FIZIKOM

 

Stručni skup za vjeroučitelje zadarske nadbiskupije održan je u subotu 1. prosinca 2018. s početkom u 9.30 sati u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević . Skup su organizirali Katehetski ured Zadarske nadbiskupije i Agencija za odgoj i obrazovanje – podružnica Split na temu Katolički vjeronauk u korelaciji s fizikom.

Stručni skup započeo je molitvom koju je pripremila vjeroučiteljica Jelena Mičić . Nakon toga uslijedio je pozdrav i uvodna riječ predstojnika Katehetskog ureda mr. don Gašpara Dodića.

Prvo predavanje održao je prof. dr. sc. Mile Dželalija na temu Prirodoslovno-znanstveni pristup postanku svijeta i čovjeka. Profesor Dželalija je kroz svoje predavanje predstavio što je fizika i čime se ona bavi te je kratko i jasno prikazao razvoj fizike kroz povijest. Naglasio je da fizika ne odgovara na pitanje zašto, nego kako.

Drugo predavanje je održao prof. dr. sc. Ivan Tadić na temu Metafizika i fizika – sukob ili sklad različitih pristupa. Profesor Tadić je kroz svoje predavanje predstavio što jest metafizika i pokušaje nijekanja metafizike. U svom predavanju predstavio je neke pokušaje nijekanja metafizike koji na kraju završavaju neuspjehom. Jedino ispravno bi bilo međusobno povezivanje metafizike i fizike jer se jedna na drugu naslanjaju. Nakon predavanja uslijedila je živa rasprava u kojoj su oba predavača odgovarala na pitanja kolega vjeroučitelja i vjerujemo uspjeli razriješiti mnoge nedoumice i pitanja.

Nakon tematske rasprave vezane uz oba predavanja te obavijesti iz Katehetskog ureda i Agencije za odgoj i obrazovanje uslijedila je pedagoška radionica na temu Govor o stvaranju u različitim godištima vjeronaučnog programa koju su vodile vjeroučiteljice: Ružica Anušić, Marijana Dellavia, Ljiljana Elek, Ivana Viduka i Marica s. Rita Maržić. Vjeroučitelji, podijeljeni u dvije osnovnoškolske i jednu srednjoškolsku skupinu, produbili su korelacijske sadržaje vjeronauka i prirodnih znanosti, ponudili konkretne modele primjene stečenih znanja te potaknuli na konkretno zauzimanje u promociji povezanosti sadržaja vjeronauka i prirodnih znanosti, osobito fizike.

 

 

Updated: 29/09/2019 — 14:00
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme