ODRŽANA ZLATNA HARFA 2017. U ZADARSKOJ NADBISKUPIJI

Festival dječjih župnih zborova

Zlatna harfa zadarske nadbiskupije, susret dječjih župnih zborova, održana je u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu u subotu 27. svibnja. Pjesmu o ovogodišnjoj temi harfe, ‘Kličite Bogu glasom radosnim’ (Ps 47) izvelo je devet zborova iz sljedećih župa: Rođenje BDM Benkovac s voditeljicom s. Leopoldinom Đurić, sv. Roko Bibinje (Duška Lisica), Uznesenje BDM Pag (Antony Buljanović) a zborovi iz zadarskih župa su sv. Josip, Plovanija (Nataša Pirc), Bezgrešno začeće BDM, Puntamika (s. Marija Beroš), sv. Antun Padovanski, Smiljevac (s. Antonela Malenica), Srce Isusovo, Voštarnica (s. Violeta Jukić), sv. Petar, Ploče (Lucija Stipčević) i Kraljica Mira, Zemunik (s. Vladislava Terzić).

Nastupu zborova prethodilo je misno slavlje koje je predvodio ninski župnik Božo Barišić, a propovijedao je don Zdenko Dundović, župnik Ploča. Protumačio je crkveni i povijesni značaj Nina, u kojem se Harfa održala zbog završetka jednogodišnje jubilarne proslave 500. godišnjice ukazanja Gospe od Zečeva. Djecu je upoznao s poviješću tog drevnog marijanskog svetišta i čašćenjem Majke Božje u spomen na Gospino ukazanje 5. svibnja 1516. g. pastirici Jeleni Grubišić. Ninski biskup Juraj Divnić 1517. g. utemeljio je blagdan Gospe od Zečeva kojeg se slavi prvog ponedjeljka prije blagdana Uzašašća Gospodinova.

Tijekom nastupa zborova susret je prigodno animirao i vodio mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katahetskog ureda zadarske nadbiskupije. Istaknuo je vrijednost dječjeg pjevanja: njeguju hrvatske pučke misne pjesme, a to je i cilj Zlatne harfe, da do izražaja dođu liturgijske pjesme kojima djeca slave, blagoslivljaju i navještaju Boga. „Liturgijsko pjevanje treba počivati na hvali i blagoslivljanju Boga, poticati druge da pjesmom slave Boga.

Vlastitost liturgijskog pjevanja je staviti srce u suzvučje Božje slave, u suglasju s obredom“ rekao je don Gašpar, pohvalivši redovita okupljanja djece na probama u župi.

„Po župama u katehetsko-pastoralnom djelovanju postoje razne katehetske skupine. Neke su izravno povezane s misom, liturgijom: čitači, pjevači, ministranti. Svatko na svoj način poslužuje u liturgiji. Sudionici Harfe su izvanredni njegovatelji liturgijskog pjevanja i raspjevani poslužitelji kod euharistijskog slavlja. Služe najprije Bogu, potom i narod potiču da aktivno sudjeluje u liturgiji. Da potaknuti lijepim pjevanjem uzdignu dušu Bogu“ rekao je don Gašpar.

Tragom teme Harfe o klicanju Bogu, don Gašpar je podsjetio da je Marija klicala ‘Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju’. „U liturgiji molimo: Primi Bože darove svoje raspjevane Crkve. Ti si uzrok tolikom veselju, daj da nam prijeđe u vječnu radost“ rekao je Dodić, podsjetivši na misao sv. Augustina: „Bogu pjevati dobro znači u klicanju pjevati. Ono što srce pjeva nije moguće razumijeti ni riječima iskazati. Oni što pjevaju kod žetve, u vinogradu ili prigodom nekog oduševljenog posla, kad počnu klicati, ispunjeni su tolikim veseljem da ga ne mogu izraziti riječima“.

Don Gašpar je naveo svetopisamske primjere kako se sve slavi Boga: glazbenim instrumentima: „Hvalite ga zvucima roga, slavite ga harfom i citrom! Hvalite ga igrom i bubnjem, slavite ga glazbalima zvonkim i frulom! Hvalite ga cimbalima gromkim! Sve što god diše, Gospodina neka slavi“ ( Ps 150); pjesmom: „Hvalite Gospodina jer je dobar, pjevajte Bogu našem, jer je sladak; svake hvale on je dostojan“ ( Ps 147); podizanjem ruku: „Tako ću te slavit za života, u tvoje ću ime ruke dizati“ (Ps 63); pljeskanjem i klicanjem: „Narodi svi, plješćite rukama, kličite Bogu glasom radosnim“ (Ps 47); plesom: „Neka u kolu hvale ime njegovo“ (Ps 149), „David i sav dom Izraelov igrahu pred Gospodinom iz sve snage“ ( 2 Sam 6,5).

O pjevanju u jezicima piše papinski teolog Raniero Cantalamessa, citirajući sv. Pavla: „Molit ću se Duhom, molit ću se i umom; pjevat ću hvalospjeve Duhom, ali pjevat ću ih i umom“ (1 Kor 14,15). „Pjevanje u Duhu je vrsta govora u jezicima, prenesenog u glazbeno područje. To je pjevanje po nadahnuću, bez riječi ili napisanih nota, modulirano toga časa, prema nutarnjem nadahnuću Duha, u nizu slogova“ rekao je don Gašpar.

Pred čudotvornim kipom Gospe od Zečeva u njenom svetištu potaknuo je djecu na zahvalnost Bogu za dar Marije iz Nazareta po kojoj je Bog ispunio svoj vječni naum spasenja. Sudionike Harfe je pohodio i na sudjelovanju im čestitao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za imendansku čestitku djeca su nadbiskupu otpjevala prigodnu pjesmu.

 

Ines Grbić

(preuzeto sa http://www.zadarskanadbiskupija.hr)

Updated: 10/12/2017 — 20:38
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme