Milijun djece moli zajedno – 2016.

 

I ove godine u Hrvatskoj će se održati inicijativa “Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir”, koje je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi. Ostvarenje molitve je svake godine predviđeno za 18. listopada. Organizatori te međunarodne inicijative su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi za jedinstvo i mir u isto vrijeme – u 9 sati ujutro.

Predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uputio je poziv vjeroučiteljima osnovnih škola u Republici Hrvatskoj, kao i svim nad/biskupijskim katehetskim uredima, u kojima poziva na odaziv ovoj akciji. „Inicijativu vidimo korisnom i njezino promicanje preporučujemo prije svega u okviru župnog pastorala i kateheze (djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, među djecom se promiče molitva za mir te ih se odgaja za mirotvornost, solidarnost i katolicitet Crkve, povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu…)“, stoji u dopisu nadbiskupa Hranića. Iako, ističe se kako bi promicatelji inicijative trebali biti prije svega svećenici i suradnici u župnoj katehezi. „Školski vjeroučitelji mogu uvelike pridonijeti širenju inicijative, prije svega animirajući djecu za sudjelovanje u listopadskim pobožnostima u župi i odgajajući iz za navedene vrednote. Oni inicijativu mogu podržati i tako da npr. u okviru redovitog školskog vjeronauka na početku sata s djecom mole desetinu krunice za mir i sl. U nekim sredinama i školama inicijativa je postala i zajednička na razini čitave župe i/li škole.“

Ostvarenje molitve je svake godine predviđeno za 18. listopada. Organizatori te međunarodne inicijative su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi za jedinstvo i mir u isto vrijeme – u 9 sati ujutro. Dakako da to nije svima moguće u navedeno vrijeme. No, uključivanje u akciju je ipak ostvarivo svima – u neko drugo vrijeme tijekom toga dana, a svakoj župnoj zajednici barem u okviru župne listopadske pobožnosti. Tako način i mjesto ostvarenja zajedničke molitve ostaju prepušteni slobodi i kreativnosti pojedinih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i njihovih vjeroučenika, odnosno djece i drugih župljana.

 

više na linku: http://www.djos.hr/index.php/sredisnje-vijesti-2/3272-milijun-djece-moli-zajedno-2016

 

Updated: 17/10/2016 — 10:26
"Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas" (Iv 15,16) Frontier Theme